Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel: een boekhandel van, voor en door de buurt

dinsdag 1 september 2020

Datum: 1-9-2020

De tweede Nederlandse coöperatieve boekhandel is sinds vandaag officieel een feit

In 2019 besloot de eigenaresse van ‘De Nieuwe Boekhandel’ in Amsterdam, Monique Burger, dat ze haar geliefde zaak wilde verkopen. Toen de aanvankelijke kopers zich op het laatste moment terugtrokken zocht zij naar andere mogelijkheden om de boekhandel te laten voortbestaan.

De boekenwinkel vervult sinds de oprichting in 2010 een bijzondere rol in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. Het is een ontmoetingsplek voor boekenliefhebbers en schrijvers, maar ook voor andere buurtbewoners. Dit omdat er met enige regelmaat evenementen als boekpresentaties, workshops en boekenkringen plaatsvinden. De winkel is kleinschalig, persoonlijk en erg geliefd in de buurt. Om deze reden ontstond bij Burger het plan om van de boekhandel een coöperatie te maken. Zo konden buurtgenoten en andere geïnteresseerden zelf aandelen kopen in de zaak, waardoor de winkel behouden kan worden. Om dit tot een succes te maken moesten er 160 aandelen verkocht worden van 1000 per stuk. Dit aantal is ruim behaald met een uiteindelijke verkoop van 280 aandelen onder 220 verschillende kopers, zo meldde de winkel op hun website. Hiermee is het voortbestaan van De Nieuwe Boekhandel gegarandeerd! Op 27 augustus is de koopovereenkomst met het nieuwe bestuur ondertekend. Vanaf vandaag beschikt de coöperatie dus over meer dan 200 mede-eigenaren. Hiervan willen veel zelf iets inbrengen, of vrijwilligerswerk doen voor de zaak. Zo is De Nieuwe Boekhandel nu echt van, voor en door de buurt.

Monique Burger hoopt dat de succesvolle doorstart van de aanvankelijke eenmanszaak een voorbeeld is voor andere plaatselijke boekhandelaren die in zwaar weer verkeren, of klaar zijn voor een nieuwe uitdaging, vertelt zij aan het Parool.

--

Door Isolde Kors

Afbeelding: De Nieuwe BoekhandelService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen