Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De droom van elke verzamelaar: een boekenwand

dinsdag 24 augustus 2021

[Lifestyle] Een boekenkast die de hele wand, of zelfs nog meer dan dat vult, daar dromen veel boekenliefhebbers en -verzamelaars over. Liefst meters lang en van vloer tot aan plafond. De verzameling is overzichtelijk gerangschikt, het heeft een rustige en warme uitstraling en drukt een persoonlijk stempel op het interieur. 

Eigen bibliotheek

Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte voor zo'n boekenwand, hoewel de diepte ervan niet meer dan pakweg 40 cm hoeft te zijn. Bij voorkeur bevindt deze wand zich tegenover een groot raam voor een mooie lichtinval op de verzameling. En omdat boekenkasten die niet de hele wand in beslag nemen juist meer onrust geven dan wanneer het complete muuroppervlak benut wordt, is het een tip om een timmerman te zoeken die zo'n kast op maat kan maken. Of zelf hout te halen en aan de slag te gaan. Het resultaat is vaak indrukwekkend en dat moet het ook zijn: een echte boekenwurm is trots en zuinig op zijn verzameling. Hoe mooi is het om het over de 'eigen bibliotheek' te kunnen hebben?

Zuinig op boeken, niet alles wordt immers herdrukt

Overigens is het belangrijk rekening te houden met de muur achter de boekenkast, zeker wanneer ervoor gekozen wordt geen achterwand te gebruiken. Het is belangrijk dat achter de boeken wat ruimte overblijft omdat buitenmuren, zeker van oude woningen, poreus kunnen zijn en vocht funest is voor boeken. Natuurlijk vallen boeken onder de inboedelverzekering, maar de sentimentele waarde ervan is niet in geld uit te drukken en sommige boeken kunnen niet zo makkelijk opnieuw gekocht worden. Niet alles wordt herdrukt: Godfried Bomans' schitterende Wandelingen door Rome bijvoorbeeld, zie daar maar eens een exemplaar van te bemachtigen. Als zo'n kleinood verwoest wordt door vocht of op een andere manier in de strijd blijft, is een vergoeding van de verzekering vergelijkbaar met een fooi. 

Rangschikken op kleur!?

Boeken verdienen dus een waardige plek in het huis. Liefst op genre en schrijver gerangschikt. Makkelijk een boek kunnen vinden is belangrijk. Er is echter al jaren een trend gaande waarbij men boeken op kleur rangschikt, als ware het kleding is, omdat dat rustgevender zou werken. Dit Vlaamse nieuwsbericht uit 2019 zal menig boekenverzamelaar de rillingen over het lijf doen lopen. Al doet een blik op de datum vermoeden dat het zo'n vaart niet zal lopen. Er zijn wel meer trends die het gros der boekenlezers stoïcijns aan zich voorbij laat gaan, zoals digitaliseren, e-readers en luisterboeken. Fijn dat het kan, maar een e-book geeft niet dezelfde sensatie als een uit papier opgetrokken, lijvige, nieuwe thriller van pakweg Karin Slaughter. Met een eigen boekenwand of bibliotheek waant men zich bovendien dagelijks in de literaire snoepwinkel.

--

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden