Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Gouden Ganzenveer 2020 naar Abdelkader Benali

dinsdag 8 september 2020

8-9-2020

Op 7 september is de Gouden Ganzenveer 2020 uitgereikt, dat maakte de stichting bekend op het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. Deze culturele prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instituut die van grote betekenis is geweest voor het Nederlandse geschreven en gedrukte woord. 

Dit jaar ging de prijs naar romanschrijver, poëet, toneelschrijver en journalist Abdelkader Benali. De academie prijst zijn enthousiasme bij het werken met jongeren, en zijn wijze waarop hij culturen verbindt. Benali heeft een Marokkaanse achtergrond. Benali’s debuut roman Bruiloft aan zee werd een internationale bestseller. Hij schreef ook Casa Benali: Het Marokkaanse huis-tuin-en-keukenkookboek en Brief aan mijn dochter.

De prijs wordt sinds 1955 uitgereikt door academie gouden ganzenveer. De Academie bestaat uit mensen uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven, en zijn persoonlijk voor deze titel gevraagd. De voorzitter is Professor Dokter Jet Bussemaker, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden en voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aanvankelijk moest de prijs op 2 april uitgereikt worden. Vanwege Covid-19 is dit echter uitgesteld. De organisatie meldt dat de uitreiking kleinschalig was omdat er rekening gehouden werd met de anderhalve meter afstandsregel. Vandaag zal er een video geplaatst worden op de website van de organisatie waar u het evenement kan terugkijken.

Vorig jaar ging de prijs naar internationaal essayist en journalist Ian Buruma. Onder eerdere winnaars behoren onder andere Arnon Grunberg, Geert Mak, Annejet van der Zijl, Remco Campert en Adriaan van Dis.

--

Door Isolde Kors

Foto: Linda Stulic, via Gouden GanzenveerService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen