Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Gouden Griffel en Gouden Penseel van 2020

woensdag 30 september 2020

Na diverse aankondigen en verschillende nominatieronden zijn nu eindelijk de Gouden Griffel en Gouden Penseel van 2020 bekend gemaakt. De Gouden Griffel gaat naar Bette Westera met haar dichtbundel Uit Elkaar. De onderscheiding bestaat sinds 1971. Op de vooravond van de Kinderboekenweek 2020 die vandaag start maakte de jury de winnaars bekend. De uitreiking zou op het kinderboekenbal gebeuren, het bal ging dit jaar niet door in verband met het corona virus. De boeken die kans maken op een Gouden Griffel of een Gouden Penseel, zijn de winnaars van de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen. Het gaat dan om alleen Nederlandstalige auteurs. 

Uit Elkaar is eerder dit jaar bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Sylvia Weve illustreerde de bundel. De gedichten gaan op een luchtige en creatieve manier om met het thema echtscheiding, zodat het begrijpbaar en tastbaar blijft voor kinderen. Het is voor Westera niet de eerste keer dat zij een Gouden Griffel ontvangd. In 2015 bekroonde de jury haar boek Doodgewoon, dat ook illustraties van Weve bevatte. 

In de recensie van Uit Elkaar op De Leesclub van Alles schrijft Jaap Friso: “Bette Westera en Sylvia Weve maakten een boek over de liefde, die niet altijd oneindig duurt. Dat klinkt als een zwaar thema, maar dat is het eigenlijk nooit bij dit duo. Daar is hun klassieker Doodgewoon een schoolvoorbeeld van. Van hoe over ogenschijnlijke thema’s, ook lichtvoetig en humoristisch valt te vertellen, zonder het verdriet en de pijn uit de weg te gaan. Daar slagen ze in Uit elkaar opnieuw in.”

De Gouden Penseel gaat dit jaar naar Yvonne Jagtenberg. Zij ontving de bekroning voor haar kinderboek Hup Herman! dat zij zowel schreef als illustreerde. Ook voor haar is het niet haar eerste Gouden Penseel, zo ontving zij vorig jaar nog de Gouden Penseel voor Mijn wonderlijke oom.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen