Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Grote Poëzieprijs 2022 naar Roelof ten Napel

zaterdag 14 mei 2022

Gisteravond maakt de jury van de Grote Poëzieprijs bekend dat Roelof ten Napel met zijn bundel Dagen in huis (Hollands Diep) de winnaar is geworden van De Grote Poëzieprijs 2022. Ten Napel ontvangt een geldbedrag van € 20.000,-.

Uit het Laudatio van De Grote Poëzieprijs 2022:
Roelof ten Napel “heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwegezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op: de diepte die overal in schuilt; achter handen en ramen, aan tafels, in hoeken, in de regen, de wolken of in namen.

Als lezer treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt. Zowel de bruikbaarheid als onbruikbaarheid van vergelijkingen wordt gethematiseerd:

'Wat ermee te vergelijken valt/ valt te begrijpen.'

En:

‘geen vergelijking/ vindt vaste grond – als een brug/ tussen twee banken mist!’

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander: ‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’

Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt."

De Jury dit jaar bestaat uit Elke Brems, Vicky Francken, John Jansen van Galen, Maarten Moll en Xavier Roelens.

Eerder winnaars zijn:

Jaar Auteur Titel Juryrapport
2021 Liesbeth Lagemaat Vissenschild Klik hier
2020 Vrouwkje Tuinman Lijfrente Klik hier
2019 Radna Fabias Habitus Klik hier

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden