Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Jonge Jury maakt 10 leestips 2021 bekend

dinsdag 10 november 2020

Elk jaar stelt De Jonge Jury een lijst met 10 leestips voor jongeren samen. De Jonge Jury is een jaarlijks gekozen groep jongeren met een passie voor lezen in de onderbouw van de middelbare school. Op de lijst met leestips staan de ‘leukste, grappigste, spannendste en mooiste’ boeken van dat jaar. De Jonge Jury bestaat sinds 1998 en is een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkbook. Met De Jonge Jury trachten zij jongeren aan het lezen te krijgen en hen daarbij een eigen mening te laten vormen over de boeken die ze lezen. 

Dit zijn de leestips van De Jonge Jury van dit jaar: 

Blauwe dagen – Caja Cazemier

Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard… Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. Het is alsof er een grauwe mist over haar hele leven heen hangt en ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp. Gek genoeg lijkt haar moeder daar helemaal niet zo blij mee te zijn. Wat is hier aan de hand?

De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is. En ze ontdekt wie ze is.

Een aangrijpend verhaal over depressie.

Fake trip – Margje Woodrow

Fake it till you make it…

Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Iedereen hoopt te chillen op het strand en wil stiekem het nachtleven verkennen. Helaas staan er verplichte excursies op het programma.

Dan gebeurt er een afschuwelijk ongeluk in de Sagrada Familia. Gruwelijke details worden verspreid via social media. In een duizelingwekkend tempo komen geheimen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news?

Kunnen Demi en Billy deze ramp stoppen? Of volgen er meer slachtoffers?

Genadeloos – Jennefer Mellink

Genadeloos gaat over vader Ernst, moeder Mildred, dochter Lenthe en zoon Clemens. Mildred maakt zich ernstige zorgen over Clemens als hij zich steeds meer terugtrekt en zelfs in huis een bom laat ontploffen. Ernst denkt dat het wel goed komt met hun puberende zoon. Lenthe stort zich op het uitgaansleven en bemoeit zich zo min mogelijk met haar tweelingbroer. Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens...

DLVA-recensent Peter van Bavel over Genadeloos: “Ik vind het een genadeloos goed boek. Naast een YA-thriller is het ook een pedagogisch verhaal voor ouders die soms het begrip dreigen te verliezen voor het gedrag van hun kinderen. Waarmee het impliciet een aanrader is voor jong en oud. We leven immers allemaal nog, iedere dag.”

Het pungelhuis – Annet Huizing

“Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.”

Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlakbij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.’

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Het zusje van gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar “het zusje van”. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Ik moet dit doen – Maren Stoffels

Ik kijk naar de stoeptegels onder mijn gympen.

Linkertegel, boventegel, rechtertegel, ondertegel, middentegel.

Tik, tik, tik, tik, tik.

Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvrees. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzijzetten…

Jacht – Cis Meijer

Kun je wegrennen uit een nachtmerrie?

Op de computer van haar docent, probeert Sam haar cijfers aan te passen. Diezelfde dag breekt er brand uit op school. De politie vermoedt kortsluiting, maar Sam twijfelt. Ze gaat op onderzoek uit, vooral ook omdat haar docent ernstig gewond in coma ligt. Dan ontvangt Sam een dreigbrief; iemand zet haar zwaar onder druk.

Een paar dagen later vertrekt de klas naar de Duitse bossen voor een dropping met een ritueel. Al snel verandert de reis in een onheilspellende nachtmerrie: Sam voelt zich opgejaagd. Heeft iemand reden om haar uit de weg te ruimen?

DLVA-recensent Ramona van der Berg over Jacht: “Het verhaal laat zich makkelijk lezen en de verschillende kleuren hoofdstukken en de thema’s van nu zorgen voor een spannende thriller die zeker gelezen moet worden.”

Leugenaar leugenaar – Herman van de Wijdeven

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag ontdekt Charlie dat haar vader voorgoed is vertrokken. Ze voelt zich bedrogen en in de steek gelaten. Aan haar moeder heeft ze niets. Haar vriendin praat liever over iets anders. En in de klas haalt Kat haar het bloed onder de nagels vandaan. Tot overmaat van ramp moet Charlie naar een “praatdokter’, omdat ze zo moeilijk “uit haar schulp komt’. Charlie voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Op de dag dat er brand uitbreekt op school, ontstaat er kortsluiting in haar hoofd. Ze maakt een keuze die het leven van iedereen om haar heen overhoop haalt.

Offerkind – Rob Ruggenberg

Aïn vlucht van haar familie vandaan omdat ze iets ergs heeft gedaan waar ze zeer zwaar voor zal worden gestraft. Een meisje alleen kan niet overleven in het Nederland van vierduizend jaar geleden, dus is ze blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Kraai voelde zich een buitenstaander omdat zijn vader van een andere stam is en hij er anders uitziet. Samen met hem moet ze uit handen van de achtervolgers kunnen blijven. Maar kunnen ze wel op tegen de wraak van de moerasgodin?

Inspiratiebron voor dit spannende verhaal was de vondst van een graf uit de bronstijd vlak bij Wassenaar op een plek waar Rob Ruggenberg als kind vaak speelde. In dat graf lagen twaalf kinderen en volwassenen die een gewelddadige dood hadden gevonden.

DLVA-recensent Jaap Friso over Offerkind: ‘Offerkind is niet geschikt voor de al te tere kinderziel maar gruwelijkheden staan er in het werk van Ruggenberg nooit vanwege het effect. Hij beschrijft het zoals hij denkt dat het gebeurde in die tijd, en daar deed hij telkens grondig onderzoek naar. Zijn nalatenschap is bijzonder en hopelijk blijven zijn boeken gelezen worden. Ze zijn het waard. Offerkind is een van zijn beste boeken en een fraaie laatst loot aan de stam.’

Wij blijven bij elkaar – Martine Letteri

Er dreigt oorlog. Sonni en haar broertjes en zusjes worden door hun moeder op de trein naar Nederland gezet, in de hoop dat ze daar veilig zullen zijn. Niets is minder waar. Sonni heeft maar één wens: zorgen dat zij en haar broertjes en zusjes bij elkaar kunnen blijven. Ze heeft nog geen idee dat deze treinreis nog maar de allereerste is.

Er zullen er meer volgen, die hen naar kamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen brengen…

Martine Letterie reisde naar Israël om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen. 

DLVA-recensent Rita Pontororing over Wij blijven bij elkaar: ‘Dit boek trekt je als lezer het verhaal in. Ze schrijft alsof elk lid van de familie zelf aan het woord is in dit boek. Letterie deelt naast de persoonlijke belevenissen van de familie veel informatie over Joodse gebruiken en tradities. Ze laat zien dat de familie door hun geloof en de Joodse tradities kracht proberen te vinden in hun moeilijke omstandigheden. “Tot volgend jaar in Jeruzalem” is een wens die hoop uitspreekt. Het is een afsluitende wens van het Joodse Paasfeest.

Die hoop lees je in dit boek. Een boek over de oorlog die door deze persoonlijke verhalen maakt dat je het verhaal ingetrokken wordt. Een boek om te beleven en van te leren.’

Naast de tien boeken die de jonge jury al gekozen heeft is er ook een wildcard die de jury nog toekent aan een jeugdboek. Voor deze wildcard kunnen jongeren hun stem uitbrengen, dat kan hier

 --

Door Isolde Kors

 

 

 Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen