Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Maand van de Geschiedenis is begonnen

woensdag 6 oktober 2021

De Maand van de Geschiedenis is een jaarlijkse periode waarin de geschiedenis op de voorgrond wordt gezet. Verspreid door het land organiseren musea, bibliotheken en andere  culturele instituten historische evenementen en bijeenkomsten. De meest belangrijke worden in dit artikel benoemd, maar een verzameling van alle evenementen is hier te vinden.

Het thema dit jaar is ‘Aan het werk’. Niet alleen zijn we het grootste deel van ons leven bezig met arbeid, maar de wijze en noodzaak van het werken veranderden door de eeuwen heen ook. Daarom plaatst de Maand van de Geschiedenis dit jaar de betekenis van het werk in historisch perspectief. Arbeid “heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort,” aldus de beschrijving op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Verschillende columns en video’s over het thema zijn hier verzameld. Te lezen is een column van freelance (eind)redacteur en kerndocent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Mirjam Janssen over de sociaal ondernemers uit het einde van de negentiende eeuw, met een speciale nadruk op de gistfabrikant Jacques van Marken. Verder is er een artikel over de gevlugte fotograaf Fred Stein van Lianne Bubbert van het Joods Cultureel Kwartier en een video van de themapartner van dit jaar, het Internationaal Instituut voor voor Sociale Geschiedenis. Ook is er een verscheidenheid aan themaroutes langs werkgerelateerde locaties te vinden

Op 10 oktober vindt het Geschiedenis Festival plaats in Rotterdam. Het festival biedt een “wervelend programma vol lezingen, debatten, interviews en gesproken columns, afgewisseld met muziek en film.”  Onder andere is er een debat tussen historici Joep Leerssen, Maria Grever en Thomas von der Dunk over het erfgoed van het 19de eeuwse nationalisme en een programmaonderdeel verzorgd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog. Het volledige programma voor het Geschiedenis Festival 2021 kan hier gevonden worden.

Als je het Geschiedenis Festival wil bijwonen, kun je via deze link kaartjes bestellen. De deuren openen om 9:00 uur en de aanvang is om 10:00 uur. Het Geschiedenis Festival wordt verzorgd door het Historisch Nieuwsblad.

De oktober editie van het Historisch Nieuwsblad is ook in het thema van ‘Aan het werk.’ Zo zijn er artikelen over de arbeidsethos uit de negentiende eeuw en de katoenslavernij in de Verenigde Staten. De oktober editie van Historisch Nieuwsblad is hier te bestellen.

De Libris Geschiedenis Prijs voor het beste Nederlandstalige geschiedenis wordt op de slotavond van de Maand van de Geschiedenis uitgereikt, tijdens een live-uitzending van OVT op 31 oktober. Tijdens het Geschiedenis Festival interviewt romanschrijver Nelleke Noordervliet de vijf genomineerden. De genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 zijn als volgt:

Philip Dröge - Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis
Jelle Gaemers - Willem Drees. Daadkracht en idealisme
Margriet van der Heijden - Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
Sandra Langereis - Erasmus, dwarsdenker. Een biografie
David van Reybrouck - Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de modern wereld

Door je aan te melden voor de Maand van de Geschiedenis-nieuwsbrief, blijf je het hele jaar lang op de hoogte van geschiedenis evenementen en artikelen. Ook is een gratis Maand van de Geschiedenis-magazine met achtergrondartikelen over het thema en een interview essayist James Kennedy over zijn boek Aan het werk uitgekomen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden