Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De P.C. Hooft-prijs is toegekend aan Arnon Grunberg voor zijn "immense bijdrage aan de Nederlandse literatuur"

dinsdag 14 december 2021

Gisteravond maakte het Literatuurmuseum bekend dat de P.C. Hooft-prijs voor 2021 is toegekend aan de schrijver Arnon Grunberg. De P.C. Hooft-prijs is de belangrijkste oeuvreprijs in het Nederlandse taalgebied. Elk jaar wordt de prijs uitgereikt, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Dit jaar gold de prijs voor een oeuvre van verhalend proza.

De jury zei over Arnon Grunberg dat hij “obsessief [is] in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft. In zijn roman universum heeft hij een eigen stijl, taal en grammatica ontwikkeld waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, satire en oprechtheid. Daarmee heeft hij een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur.”

We vatten Grunbergs oeuvre samen in citaten uit vijf recensies van De leesclub van alles.

1. 2021. In zijn nieuwste roman, De dood in taormina, toont Grunberg volgens Marnix Verplancke een wrange glimlach. “Alle idealen en knappe libretto’s ten spijt blijft de mens een hulpeloos wezen in Grunbergs universum, gedoemd tot geweld en zinloosheid.” 

2. 2020. De roman Bezette gebieden is volgens Verplancke ook “een volbloed Grunberg, een boek dat druipt van het cynisme” met als conclusie: “een noodlot moet je niet omarmen, je moet ermee lachen.” 

3. 2007. Grunbergs De mensheid zij geprezen is volgens recensent Arnold Heumakers een nieuwe Lof der Zotheid waarin volgens Heumakers “het nihilisme bij gebrek aan weerstand gratis en voor niets rond in een ironisch vacuüm, waar alle klappen raak zijn – of geen enkele.” 

4. 2011. Ook schrijft Heumakers over De heilige antonio dat het een dubbelzinnig, ironische evangelie is. 

5. 2013. Ten slotte schrijft Heumakers over Gstaad dat de schrijver “er ongetwijfeld een satanisch genoegen aan beleefd om zijn hoofdpersoon als proefkonijn in zo’n ‘volmaakte’ wereld los te laten.”

De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs zal in mei plaatsvinden, rond de sterfdag Pieter Corneliszoon Hooft, de naamgever van de prijs. Een geldbedrag van 60.000 euro is verbonden aan de prijs.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden