Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De praktische tips van kinderboekenschrijver Jacques Vriens tegen ontlezing

maandag 30 augustus 2021

Kinderen en jongeren lezen te weinig. Dat is onderhand door velen al gezegd: van schrijvers tot politici tot wetenschappers. Maar er is nog weinig concreets gezegd over hoe het probleem op te lossen. Jacques Vriens, kinderboekenschrijver en oud-basisschooldirecteur gaf afgelopen woensdag in de Volkskrant wel handvatten om ontlezing tegen te gaan. 

Volgens Vriens ligt de verantwoordelijkheid bij scholen, zowel bij het basis- als het voortgezet onderwijs. Immers, scholen zijn ooit opgericht om kinderen te leren lezen, dus waarom zou dat anno 2021 niet hun taak zijn? 

De tips die Vriens in het artikel geeft, zijn heel praktisch en goed uitvoerbaar. Voor basisscholen geldt dat kleuterjuffen en -meesters iedere dag minsten 20 minuten voorlezen uit een prentenboek. Ook kunnen ze gebruik maken van versjes en liedjes. Basisschoolkinderen moeten minimaal 20 minuten per dag lezen, maar ook voorlezen is belangrijk voor hen. 

Basisschoolkinderen en middelbare scholieren moeten toegang hebben tot een uitgebreide bibliotheek. Kinderen en jongeren moeten de mogelijkheid hebben om te vertellen over wat ze gelezen hebben. Dit kan middels boekbesprekingen, maar door bijvoorbeeld een boekenkring. 

Op het voortgezet onderwijs moet er een verplichte leeslijst komen. Deze mag best lastig zijn, zolang jongeren maar op een inspirerende manier in aanraking komen met literatuur. 

Niet alleen het basis- en voortgezet onderwijs moet worden aangepakt, ook de pabo’s moeten meer doen aan het vergroten van de kennis van hun studenten, bijvoorbeeld door een vak ‘Kennis van kinder- en jeugdliteratuur.’ De studenten zouden minimaal zestig boeken moeten lezen. 

Als laatste geeft Vriens een belangrijke en overkoepelende tip: iedere school moet uitstralen dat lezen en leesplezier bij hun echt belangrijk is. 

Vriens kiest in dit stuk noch de kan van Marie-José Klaver en Yra Van Dijk, die stellen dat kinderen vooral met hoogstaande boeken in aanraking moeten komen, noch de kan van Gerlien van Dalen en Giel van Strien en vele anderen, die stellen dat kinderen vooral zoveel mogelijk moeten lezen, pulpboeken en echte literatuur. Wat Vriens in dit stuk wel doet, is praktische en haalbare tips geven waar scholen echt mee aan de slag kunnen. Wie weet heeft zijn stuk invloed en verandert er de komende jaren iets. 

Hier vind je het artikel over de discussie van onder andere Klaver en Van Dijk en Van Dalen en Van Strien. 

--

Richtje Scholtmeijer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden