Voor 23:00 besteld, overmorgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De shortlist van de NS-publieksprijs 2020

donderdag 22 oktober 2020

Het is weer herfst, en dat betekent dat het tijd is voor de uitreiking van de NS-publieksprijs. Gisteravond werd de shortlist bekendgemaakt en vanaf nu kan je een maand lang stemmen op het boek wat volgens jou de prijs moet winnen. Het boek met de meeste stemmen ontvangt de titel ‘NS boek van het jaar 2020’, een sculptuur van Jeroen Henneman en geldprijs van 7500 euro en de winnende auteur mag een jaar lang gratis eersteklas met de trein reizen. 

Astrid Holleeder – Familiegeheimen

Familiegeheimen - het slot van een trilogie, samen met Judas en Dagboek van een getuige - is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen. Een leven waarin Astrid Holleeder het heft in eigen hand neemt, en kiest voor de liefde en niet voor de haat.

Edwin Schoon – BASTA

BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière - de gekte in Italië, het ek '88, het mislukte wk '90 - zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.

Geert Mak – Grote verwachtingen

Het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Grote verwachtingen pakt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen. In 2020 kwam daar de coronacrisis bij, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde.

Herman Finkers – De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door

‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ Een bundel met wijsheden van Finkers, die intussen geciteerd worden in zowel cafés als op filosofencongressen. Finkers op papier is plezier waar je lach- en denkrimpels van krijgt.

 Roxanne van Iperen – ’t Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

 DLVA recensent Jan Koster over ’t Hooge Nest: ‘Over deze periode is al zo veel bekend, maar er is ook nog zoveel niet verteld. Roxane van Iperen heeft serieus werk gemaakt van het verhaal van de twee dappere zussen Brilleslijper. Af en toe zie je commentaren alsof de Joodse bevolking zich als makke schapen heeft laten afslachten. Alleen al om deze onzin te ontkrachten verdient ‘t Hooge Nest alle lof en is het een belangrijke aanvulling op hetgeen wij al weten.’

Rutger Bregman – De meeste mensen deugen

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

 DLVA recensent Twan van Lieshout schreef over De meeste mensen deugen: ‘De ambitie om op een holistische manier het nog immer actuele neoliberale discours (dat ieder mens een nietsontziende egoïst is) aan te vallen, is zeker te prijzen. Bregman komt met veel aardige anekdotes en heeft behoorlijk wat bewijs bijeen weten te sprokkelen om op zijn minst de meest standvastigen toch te doen twijfelen. ‘

Je kan je stem uitbrengen via: https://nspublieksprijs.nl, stemmers maken kans op een jaar lang gratis treinreizen en een jaar lang gratis boeken.

De winnaar wordt op 18 november bekendgemaakt in de talkshow ‘M’ op NPO 1.

--

Door Isolde KorsService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen