Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Stichting Armando schenkt groot deel van het werk van de kunstenaar aan RKD en het Literatuurmuseum

donderdag 22 juli 2021

Multitalent Armando was kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Hij werd in 1928 in Amersfoort geboren en overleed in 2018 in Berlijn, waar hij al jaren woonde.

Veel van zijn werk is nu in het bezit van De armando Stichting. De stichting beheert onder andere zijn schilderijen, beelden, literatuur, tv-programma’s en muziek. Armando baseerde een groot deel van zijn werk op een Amersfoorts kamp in de Tweede Wereldoorlog: hij zat zelf niet in het kamp maar woonde er als jongen naast. Dit werk wordt ook wel Gesamtkunstwerk genoemd. Daarnaast beheert de stichting fotodocumentatie, plakboeken, agenda’s, manuscripten, aantekenboekjes en schetsen. 

Vorige week maakte de stichting bekend een deel van Armando’s werk te schenken aan het RKD en het Literatuurmuseum. Het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis -  is één van de belangrijkste documentatie- en onderzoeksinstellingen ter wereld. Ze werken nauw samen met musea, erfgoedinstellingen, universiteiten en particuliere instellingen. Ze leveren bijdragen aan onderzoek, maar ook aan publicaties en tentoonstelling. Het Literatuurmuseum is een stichting die de literaire schatkamer van Nederland beheert. Bijna alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven en andere voorwerpen. 

De Stichting Armando heeft nu dus een deel van haar archief beschikbaar gemaakt voor het RKD en het Literatuurmuseum. Zo kan een breder publiek kennis maken met Armando’s kunst en kan er verder onderzoek worden uitgevoerd naar het multitalent. Het archief geeft een overzicht van Armando’s Nul-periode in de jaren zestig, tot zijn laatste jaren. De Nul-groep was een verzameling kunstenaars die in hun werk een geheel nieuwe, verwondering wekkende visie op bekende dingen wou geven.

Sigrid Bruijel, namens de Armando Stichting zegt over de schenking: “We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het afwikkelen van de erfenis van Armando. Voorop staat dat we de herinnering aan Armando en zijn Gesamtkunstwerk levend willen houden en op de juiste manier aan het publiek willen overbrengen. We zijn als stichting gerustgesteld nu we weten dat het RKD en het Literatuurmuseum de juiste plekken zijn voor Armando's archief.”

Enkele boeken van Armando zijn Waarom, Ter plekke en Stemmen

--

Richtje Scholtmeijer 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden