Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De vos in kinderliteratuur: goedzak of boef?

woensdag 23 september 2020

Recent publiceerde het Reformatorisch Dagblad een artikel dat de eigenschappen van de vos in kinderliteratuur behandelde. Een veel bewogen onderwerp, zo blijkt. Vossen hebben al sinds het laatmiddeleeuwse verhaal Van den vos Reynaerde een bepaalde beeld in literatuur en dat is niet bepaald positief. Sluw, slecht en gemeen zijn veel gebruikte eigenschappen om een vos te beschrijven. Maar volgens het Reformatorisch Dagblad hoeft een vos personage niet altijd slecht te zijn. Zeker niet in huidige kinderboeken. Bijvoorbeeld in Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman, waar een onschuldig vosje de wereld ontdekt.  

In de huidige kinderboekenweek komt de vos als karakter ook weer terug. Zo werd Jane, de vos en ik met tekeningen van Isabelle Arsenault in de vlag en wimpels van de zilveren griffels en penselen genoemd. Net als Thé Tjong-Khing’s illustraties in Vos en haas – een bos in het boef en werd lovend Daan Remmerts de Vries zijn boek Vos is een boef vermeld. Voldoende kinderliteratuur met vossen erin dus. 

De titels suggeren dat ook hier weer de vos een sluw en slecht dier is. In Vos is een boef is echter niets minder waar. Aannames maken zonder bewijs en stereotypering is gevaarlijk en dat laat Remmerts de Vries uitgebreid zien. Vossen zijn dus niet altijd boeven en slechteriken, het kan ook anders. Ook in Jane, de vos en ik heeft de vos geen slecht karakter. Hierin zorgt de ontmoeting met een vos bij de hoofdpersoon voor positieve veranderingen in haar leven. De vos wordt in deze graphic novel verbonden met positieve emoties. Dit is het tegenovergestelde van wat er eerder werd verwacht van een vos. 


Kijkend naar deze lijst van boeken lijkt het alsof de vos in kinderliteratuur langzaam aan een positiever karakter krijgt. In ieder geval is het lang niet zo negatief als het geweest is sinds Van de vos Reynearde.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen