Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Week van het Spannend boek

woensdag 2 juni 2021

De Week van het Spannende Boek, tegenwoordig bekend als ‘De Spannende Boekenweken’, is een themaweek om de literaire genres van 'spannende boeken' (detectives, thrillers) te promoten. Begin dit jaar werd bekend dat Stichting CPNB de nieuwe eigenaar van lezerscommunity Hebban.nl is geworden. Hebban heeft van oudsher veel affiniteit met het genre spannende boeken. Zo wordt jaarlijks de Hebban Thriller Tiendaagse georganiseerd (dit jaar van 17 t/m 26 februari). Met de CPNB als nieuwe eigenaar zullen dit soort succesvolle initiatieven van Hebban voortaan, naast online, ook breder zichtbaar worden in bijvoorbeeld bibliotheken en boekhandels. Als opvolger van de Spannende Boeken Weken organiseert Hebban 7 t/m 13 juni  De Week van het Spannende Boek , waarin onder andere de Hebban Thrillerprijs en de Gouden en Zilveren Strop worden uitgereikt.

De Nederlandse Thrillerprijzen 2021

Op zaterdag 5 juni vindt in de bibliotheek Utrecht de uitreiking van De Nederlandse Thrillerprijzen 2021 plaats. Zo wordt de winnaar van de Zilveren Strop schrijfwedstrijd bekendgemaakt. De Zilveren Strop is de vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalig korte spannende verhaal. Omdat de uitreiking via een livestream plaatsvindt is er dit jaar bij wijze van uitzondering een shortlist, en zullen de 5 genomineerden bij de uitreiking op zaterdag 5 juni zijn.

De voorselectie heeft uit 162 inzendingen de top 10 gekozen, waarna de jury aan het lezen is gegaan. Daarnaast reikt de jury vier thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Schaduwprijs, de Zilveren Strop en de Gouden Strop. In verband met corona mogen er echter nog steeds geen grote groepen bijeenkomen. Alleen de auteurs die kans maken op een prijs zijn uitgenodigd voor De Nederlandse Thrillerprijzen 2021. Daarom is er besloten om bij wijze van uitzondering dit jaar een shortlist bekend te maken en de top vijf uit te nodigen naar Utrecht te komen.

Bekijk hier de livestream!

Shortlist Zilveren Strop 2021

  • De Avondklok - Kevin de Haan
  • Dodelijke opname - Jorrit de Klerk
  • Handbagage - Hugo Luijten 
  • Niet Kijken - Alexander Colin
  • Sweet sixteen - Gillian King

Shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2021

In januari 2020 kondigde de boekensite van de CPNB voor het grote publiek, Hebban een nieuwe prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar aan. De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. Zo'n honderd ervaren thrillerlezers lezen de boeken die op de longlist staan. Zij bepalen de shortlist die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek wordt in de week van 7 t/m 13 juni bekendgemaakt. 

De 5 genomineerden boeken zijn:

Andere activiteiten in de Week van het spannende boek

Winactie ThrillZone

Webblog ThrillZone, waar artikelen op staan over boeken in de genres ‘thriller’ en ‘spannend’,bestaat 5 jaar. En dat vieren ze met jullie! Samen met uitgevers verloten zij in de maand mei een aantal prijzen! Bekijk hier de facebookpagina voor meer informatie over deze acties!

Winactie DE VERMISSING – MICHAEL BERG

Onlangs verscheen bij uitgeverij The House of Books de nieuwe thriller van Michael Berg, De vermissing. In samenwerking met de uitgever verloot webblog Thrillers en more 3 exemplaren. 

Klik hier voor meer informatie!


--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden