Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De Women Prize for Fiction wel of niet uitreiken anno 2020?

maandag 7 september 2020

De Women Prize for Fiction, eerder bekend als Orange Prize for Fiction (1996-2012) en de Baileys Women’s Prize for Fiction (2014-2017), is een literaire onderscheiding die de creativiteit en originaliteit van vrouwelijke schrijfsters ondersteunt. Op 9 september is het de 25ste keer dat de prijs wordt uitgereikt, een jubileum maar ook een moment voor reflectie. De laatste tijd is er discussie over de noodzaak van dit soort onderscheidingen. Afgelopen vrijdag verscheen er een artikel in de Volkskrant dat vraagtekens zette bij het huidig bestaan van deze prijs. Moeten we anno 2020 nog wel prijzen uitreiken die de focus leggen op vrouwelijke schrijvers?

De prijs is oorspronkelijk bedacht om vrouwen die schrijven meer in de schijnwerpers te laten staan. Vrouwelijk auteurs werden namelijk een kwart eeuw geleden bij grote literaire prijzen genegeerd en daarom is Women Prize for Fiction gecreëerd. Is deze onderscheiding in 2020 nog wel relevant? Marieke Lucas Rijveld heeft net de International Booker Prize van 2020 in ontvangst mogen nemen. Er staan dus nu wel degelijk vrouwelijke auteurs op de lijst van de literaire prijzen en er is meer aandacht voor vrouwelijke auteurs in het algemeen.  

“Het besef dat sekse of kleur van auteurs niet bepalend is voor de kwaliteit van hun boeken, is inmiddels wel doorgedrongen. Wie doorgaat met hameren op verschillen, houdt die verschillen zelf in stand. “ Aldus Wilma de Rek, chef boekenbijlage van de Volkskrant, in het genoemde artikel. Voor haar mogen ze de prijs worden opheffen. 

Ondanks de discussie rondom de prijs is het met spanning afwachten tot 9 september wanneer de winnares bekend gemaakt wordt. 

Dit is de shortlist van 2020
Dominicana by Angie Cruz
Girl, Woman, Other by Bernardine Evaristo
A Thousand Ships by Natalie Haynes
The Mirror and the Light by Hilary Mantel
Hamnet by Maggie O’ Farrell
Weather by Jenny Offill

--
Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen