Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nieuwe studie over het lot van Joodse mensen, opgepakt tijdens de razzia’s van 1941 in Amsterdam

woensdag 17 februari 2021

Vermoedelijk zijn 150 Nederlandse Joden door de nazi’s gebruikt als proefpersoon voor gaskamers. Deze ontdekking deed historica Wally de Vries en ze schrijft erover in haar deze week verschenen boek De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen.

De razzia’s waren Duitse represailles na de dood van een NSB’er in een vechtpartij tussen knokploegen van de NSB en de Joodse bevolking, en directe aanleiding voor de Februaristaking op 25 en 26 februari, 80 jaar geleden. De Joodse mannen werden gedeporteerd; eerst naar concentratiekamp Buchenwald, en wanneer werkongeschikt verklaard, door naar kasteel Mauthausen.

In archieven deed De Lang een akelige ontdekking: het bleek dat van 1 tot 6 september 1941 minstens 108, en waarschijnlijk 150 mannen op systematische, alfabetische wijze zijn vermoord. “Ook bleek dat hun dood administratief was gecamoufleerd en op geheime kaarten werd bijgehouden.”

De Lang noemt kasteel Mauthausen een “laboratorium voor grootschalige genocide”, en een plek waar de nazi’s “praktische kennis” op deden voor de opbouw van de Holocaust, het misleiden van de slachtoffers, het geheim houden van systematische genocide en het “aankweken van een genocide-mentaliteit onder SS’ers.”

Omdat de Nazi’s veel van de archieven bij het naderen van de capitulatie hebben vernietigd, viel niet alles te achterhalen. Wat De Lang wel ontdekte waren vragen als: "Hoeveel gas was er bijvoorbeeld nodig, hoeveel mensen konden er in een gaskamer en hoe werkte het verbranden in de crematoria? Die kennis werd later toegepast in de grotere kampen."

De Lang schrijft in haar boek een beknopte biografie van de gedeporteerde mannen. Dit om de geroofde identiteit van de slachtoffers in eer te herstellen. Van de opgepakte mannen waren er 172 getrouwd, kostwinner of hoofd van een gezin. Ze lieten samen 268 kinderen achter. 23 vrouwen waren zwanger toen hun man werd opgepakt. Acht kinderen werden geboren nadat hun vader was omgebracht.

Sander van Walsum in De Volkskrant: “Het boek van De Lange geeft een gezicht aan de vermoorden en uit de ontdekkingen blijkt hoe de massavernietiging van Joden zorgvuldig gepland, voorbereid en uitgevoerd werd door de nazi’s.” 

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden