Voor 23:00 besteld, overmorgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Dichter Jacques Hamelink overleden op 82-jarige leeftijd

woensdag 24 november 2021

De Nederlandse dichter, essayist en prozaschrijver Jacques Hamelink (1939-2021) overleed vorige week woensdag 17 november op 82-jarige leeftijd. In 1964 debuteerde Hamelink met de poëziebundel De eeuwige dag. Datzelfde jaar verscheen ook de verhalenbundel Het plantaardig bewind, waarvoor hij de F. Bordewijkprijs, toen nog de Vijverbergprijs, voor het beste Nederlandstalige prozaboek ontving. Een jaar later ontving Hamelink nog Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor Het plantaardig bewind, waardoor hij zijn toenmalige baan als onderwijzer kon opzeggen om fulltime te schrijven.

Hamelink was een uiterst actieve schrijver: tussen zijn debuut en zijn overlijden bouwde hij een bibliografie van meer dan veertig publicaties. Veelzijdig was Hamelink ook, zijn werk bestaat namelijk uit poëzie, verhalen en essays. Hamelinks laatste publicatie was in 2020, met de dichtbundel Solituden, songs, waarmee Hamelink volgens critici zijn poëtische volwassenheid had aangetoond. Voor zijn gehele oeuvre ontving Hamelink in 1988 de Constantijn Huygens-prijs.

Critici beschrijven Hamelinks poëzie als figuratief, oftewel poëzie waarin herkenbare onderwerpen en beelden te vinden zijn - wat echter niet betekende dat zijn werk eenduidig of eenvoudig te begrijpen was. Thomas de Veen schreef in zijn necrologie voor het NRC dat een woordenboek met cultuurhistorische kennis bij het lezen van Hamelink geen overbodige luxe waren. Volgens poëziecriticus Arie van den Berg was Hamelink de “woordrijkste” Nederlandse dichter.

Volgens Hamelink was het dichten het “proberen wat niet bewust tot bewustzijn te brengen.” De functie van het gedicht was om “als een verbindingsteken tussen het ik en het ongekende” te dienen. Later in zijn oeuvre schakelde Hamelink over naar een stijl waarin meer zelfexpressie aan de orde kwam.

Op Neerlandistiek.nl is het gedicht in memoriam van Hamelink zelf geplaatst, in memoriam van de schrijver zelf. Hier enkele regels uit het gedicht:

Deze kernenergieke zon kwam niet gerezen.
De doemsdags opgezwollen op exploderen
staande roodgloeiende bal groef zich

ongenadig in tegen de misvormde humus-
richel horizon. Op zijn laagste punt
stond de zon, op één hoogte met mij.

Klik hier om het hele gedicht te lezen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden