Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

“Diep lezen, jongen! – doe de scholieren dat niet aan”

vrijdag 21 augustus 2020

Datum: 21-08-2020

De ontlezing onder jongeren neemt dramatische vormen aan. In NRC verschenen al meerdere artikelen over dit thema, deze week een essay van publicist Gawie Keyser. Hij verklaart de ontlezing uit het feit dat op middelbare scholen literatuuronderwijs veel te serieus wordt genomen. “Als ik op school verplicht Couperus had moeten lezen dan was ik liever drillrapper geworden,” schrijft hij provocerend. Literatuuronderwijs wordt door veel jongeren gezien als straf, aldus Keyser. Zijn motto: laat iedereen vooral lezen waar hij/zij zin in heeft en dan komt het goed.

Keyser vertelt dat hij opgroeide (in Zuid-Afrika) met boeken over Science Fiction, veel boekversies van populaire speelfilms als Star Wars. “Ik las westerns, ik las comics. Ik las Papillon van Henri Charrière, (ik was verzot op mijn vergeelde paperback, een van de weinige boeken die ik bezat) en Shogun van James Clavell. En niemand die tegen mij zei, oh wat een slechte smaak heb jij, of ‘dat is geen ‘literatuur’’.” En daarom is Keyser blijven lezen en ontdekte hij gaandeweg de ‘echte’ literatuur.

In het Nederlandse literatuuronderwijs wordt de liefde voor lezen eerder ontmoedigd, betoogt de publicist. We moeten kinderen alles laten lezen wat ze willen en dan komt het goed. Maar laten we ons dan bij Nederlands niet beperken tot Nederlandse literatuur. “Zoveel meer, zoveel spannends is voorhanden, waar een tiener zijn of haar tanden in kan zetten — alleen betreft dat populaire literatuur van vreemde bodem. We moeten ons erbij neerleggen dat het oorspronkelijk Nederlandse reservoir wat dit betreft bijzonder klein is.”

Keyzer heeft ook een oplossing voor de reljongeren in Den Haag en Utrecht: “Laat zo’n reljongere maar misdaadauteur Lee Child voor het schoolvak Nederlands lezen. Niet alleen zal hij daar enorm veel plezier aan beleven (liefde, gekweekt). Ik durf te wedden dat hij binnen de kortste keren spontaan aan het diep lezen zal zijn (Child is een briljante schrijver), en dat hij tegelijkertijd iets meekrijgt van ‘normen en waarden’. Childs vaste held, de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher, is een perfect rolmodel voor een reljongere: ga alleen in het uiterste geval mee in een beef; do the right thing, altijd – en dan bijkomen bij McDonald’s, met twee hamburgers en friet en een large coffee (Reacher is bijna twee meter lang). Meer mens dan dit bestaat niet.”

Lees hier het hele artikel.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen