Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Dit zijn de nieuwe stadsdichters van Nederland

maandag 1 februari 2021

Het is poëzieweek, ook al gaat het dit jaar misschien toch wat ongemerkt voorbij door de corona, optredens zijn fysiek niet mogelijk. In deze week worden  er elk jaar de nieuwe stadsdichters bekend gemaakt. Zo is sinds 28 januari 2021 Heidi Koren verkozen tot nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Heidi debuteerde in 2015 met haar eerste bundel Gedachten over een mogelijk einde. Hierna ronde ze de schrijversvakschool in Amsterdam af. In 2019 verscheen haar debuutroman Hawaï 2000 en kort hierop volgde haar tweede poëziebundel Wie dit leest is gek. Met haar stadsdichterschap wil Heidi het belang van de kunsten uitdragen. “We hoeven niet allemaal kunstenaar te worden maar kunnen wel allemaal leren van de kunsten,” aldus Heidi (Tzum)

Myron Hamming is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Renée Luth droeg op 29 Januari 2021 zijn titel over aan Myron. Hij is al vele jaren actief in Groningen als dichter. Op dit moment werkt hij aan zijn eerste poëziebundel. Hamming kwam onlangs in de publiciteit, met zijn video om Groningen en haar inwoners een riem onder het hart te steken in deze moeilijke tijd. Laaggeletterdheid en de dalende leesvaardigheid onder jongeren is een van de aandachtspunten waar hij zich tijdens zijn dienst als stadsdichter mee bezig wilt houden. In deze corona tijd ziet hij een heleboel mogelijkheden om taal en poëzie een positieve rol te laten spelen, zeker ook voor kwetsbare groepen. (Tzum)

In Rotterdam is Anne Vegter de nieuwe stadsdichter. Ze neemt het poëtische stokje van Dean Bowen over. Anne is dichter, prozaïst en toneelschrijver. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek De dame en de neushoorn, waarvoor ze meteen de Woutertje Pieterse Prijs ontving. Haar tweede boek, Verse bekken (1990), geïllustreerd door Geerten ten Bosch, was het eerste kinderboek in de geschiedenis dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. In 2011 verscheen het lovend ontvangen Eiland berg gletsjer, met illustraties door haarzelf, dat werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. In 2008 werd Spamfighter genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, waarbij de bundel bekroond werd met de Publieksprijs. Van 2013 tot 2016 bekleedde Anne Vegter het ambt van Dichter des Vaderlands. Zij was na Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de eerste vrouwelijke dichter met deze eretitel.

“Ik wil mij profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmes’ van de wijken waarneemt. Stads Poëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden,” aldus Anne Vegter (Tzum)

Sarah Lucassen is de nieuwe stadsdichter van Zwolle, de jongste ooit. De 23-jarige Sarah Lucassen is sinds 25 Januari 2021 de nieuwe stadsdichter van Zwolle. Ze volgt Jeroen Kraakman (40) op. “Ik wil mensen weer een glimlach op het gezicht geven. Ik hoop om als dichter meer bewustzijn te creëren over de maatschappelijke issues in de stad. Dat iemand die veel van poëzie houdt, maar niet op de hoogte is van het nieuws in Zwolle, daar toch iets van meekrijgt.” Aldus Sarah Lucassen (de Stentor) 

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden