Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

DLVAlive over de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans

woensdag 5 januari 2022
DLVAlive Online

20.00 - 21.30 | 17 januari 2022

De wereld van Joris-Karl Huysmans 

Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer volop in de belangstelling. Wie was deze schrijver van het omstreden boek over decadentie, Tegen de Keer rebours) en waarom bekeerde hij zich na het schrijven van dit boek tot het katholicisme? En wat was zijn relatie met Nederland, Huysmans was zoon van een Nederlandse vader. De Nijmeegse literatuurwetenschapper en Huysmans-kenner Marc Smeets schreef een boek over de schrijver Een Parijse Hollander, over het leven en werk van Huysmans en met over name zijn relatie met Nederland.

Over het boek

Joris-Karl Huysmans (1848-1907) wordt door velen tot de fine fleur van de Franse letteren gerekend. Zelf omschreef hij zich graag als een ‘Parijse Hollander’. Met het hoofd in Frankrijk, met het hart in Nederland en met de pen in een spagaat werkte deze auteur aan een uitzonderlijk oeuvre, doorspekt met verwijzingen naar – en reflecties op – de Nederlandse cultuur, volksaard, schilderkunst en religie.

Een Parijse Hollander brengt deze Nederlandse kant van Huysmans in kaart. Aan de hand van zijn biografie (Huysmans en Nederland), zijn kritische onthaal in de literaire journalistiek (Huysmans in Nederland) en zijn thematiek (Nederland in Huysmans), wordt een rijk en verrassend beeld gevormd van deze sleutelfiguur uit het Franse fin-de-siècle.

Op maandag 17 januari 2021 praat  Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van De Leesclub van Alles, met Marc Smeets over het leven en werk van Huysmans. Is Huysmans inderdaad zoals Houellebecq doet voorkomen een lichtend baken in duistere tijden of is zijn werk vooral te zien als typische 19e-eeuwse literatuur, op het snijvlak van naturalisme en symbolisme?

Aanmelden kan hier

Praktisch:

  • datum: maandag 17 januari 2022
  • aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
  • besproken boeken: Een Parijse Hollander én Tegen de keer
  • de boeken zijn hier te bestellen
  • gast: Marc Smeets, Literatuurwetenschapper en Huysmans-kenner
  • gespreksleider: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow en DLVA
  • NB. het gesprek is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname. Regel je ticket voor 18:00u op 17 januari. Daarna is het niet meer mogelijk.
  • kosten ticket voor deze avond: € 0,00

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden