Dominique Biebau wint Gouden Strop met misdaadroman Russisch voor beginners

Het boek Russisch voor beginners van de Vlaamse auteur Dominique Biebau won woensdag 20 mei de Gouden Strop. Dat is de prijs voor het beste spannende boek van Nederlandse of Vlaamse bodem. Vanwege de coronacrisis vond de uitreiking, waarbij de winnaar een geldbedrag van 10.000 euro ontving, dit jaar digitaal plaats op de website van het AD. 

Russisch voor beginners gaat over Maarten, die een cursus Russisch moet volgen om zijn baan niet te verliezen. Daar ontmoet hij het stel Lore en Diederik. Als Diederik vermist raakt, belandt Maarten in Rusland om uit te zoeken wat er is gebeurd. De jury omschrijft Russisch voor beginners als een subtiel en goed uitgedacht boek. “Dit boek heeft zulke prachtige beschouwingen, dat ik de bladzijde wel eens heb teruggeslagen om een alinea nogmaals te lezen,” zegt juryvoorzitter Koen Voskuil, die ook misdaadverslaggever bij het AD is, bij de bekendmaking.

Naast de Gouden Strop reikte de jury ook de Schaduwprijs uit, een prijs voor het beste thrillerdebuut. Die werd gewonnen door de Vlaamse Bettie Elias met Het tuinfeest, waarin een moeder probeert te achterhalen wat er met haar dode dochter is gebeurd. “Elias laat zich als een volleerd thrillerauteur op alle vlakken van haar beste kant zien,” zegt de jury over Het tuinfeest. 

De jury koos de winnaar van de Gouden Strop uit een totaal van 76 inzendingen. De andere genomineerde boeken op de shortlist waren Hoek van Donald Nolet, De taak van Robert Pollack, Façade van Esther Verhoef en De macht van K. van Jens Vern. 

--

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden