Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Eerste druk Frankenstein geveild voor 1 miljoen euro

maandag 20 september 2021

Afgelopen woensdag is een eerste druk van Mary Shelley’s Frankenstein verkocht voor een bedrag van $1,170,000, ongeveer een miljoen euro. Niet eerder heeft een geprint boek geschreven door een vrouwelijke auteur zoveel opgebracht op een veiling: een recordbedrag.

Dit vond plaats tijdens de veiling The Exceptional Literature Collection of Theodore B. Baum: Part One, op 15 september. Veilinghuis Christie had de waarde rond de $300-400 duizend geschat, een taxatie die uiteindelijk fors is overstegen. Een ander veilingrecord is gezet door een ingeschreven eerste editie van Bram Stokers Dracula, welke voor $270,000 verkocht is. Op deze pagina is het volledige overzicht van de veiling beschikbaar.

Oorspronkelijk anoniem gepubliceerd in 1818, er bestonden niet meer dan 500 exemplaren van de eerste editie van Frankenstein. Het boek is geprint in drie volumes, zoals gebruikelijk was voor eerste edities tijdens de negentiende eeuw. Naast het verhaal zelf bevat deze uitgave ook een voorwoord van Shelley’s echtgenoot, de dichter Percy Shelley, en een opdracht aan haar vader William Godwin. Opmerkelijk is dat de volumes alledrie nog hun originele kaft bezitten.

Frankenstein gaat over de wetenschapper Victor Frankenstein die uit opgegraven lijken nieuw leven creëert, welke door Frankensteins nalatigheid gewelddadig wordt. De grenzen van de wetenschap en verval zijn belangrijke thema’s. De roman behoort tot de hoogtepunten uit de Engelse literatuur en staat bekend als één van de eerste sciencefiction romans.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden