Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Eerste steunmaatregel voor de fysieke boekhandel van start

vrijdag 24 september 2021

Deze week startte de eerste van de twee tijdelijke steunmaatregelen van de overheid om de fysieke boekhandel in Nederland te ondersteunen. Het gaat om een impulsregeling en een garantiefonds, zo werd begin deze zomer bekendgemaakt in een kamerbrief. De impulsmaatregel opende woensdag 22 september. Fysieke boekhandels kunnen via deze impulsregeling een vergoeding van distributiekosten aanvragen; hiervoor is een budget beschikbaar van bijna € 5 miljoen.

Het Nederlandse Letterenfonds, dat de opdracht van het ministerie van OCW kreeg om dit jaar het totaal beschikbare budget van € 20 miljoen te verdelen, laat in een persbericht weten bijzonder “blij te zijn met de steun van de Tweede Kamer en het ministerie van OCW en de waardering die daaruit spreekt voor de onmisbare rol die de fysieke boekhandel vervult voor de literatuur en het leesklimaat.”

“Door de coronacrisis en de bijbehorende winkelsluiting zijn veel boekhandels in een kwetsbare positie gekomen. De twee tijdelijke steunmaatregelen zijn bedoeld om de boekhandels ruimte te bieden breed in te kopen, hun aanbod zo weer op het gewenste niveau te brengen en hun literair-culturele functie optimaal te kunnen vervullen.”

De Koninklijke Boekverkopersbond draagt zorg voor de uitvoering van de eerste tijdelijke steunmaatregel. Boekhandels kunnen een vergoeding voor distributiekosten aan vragen via het portaal van de Boekverkopersbond: portaal.boekbond.nl. Op de site van de Boekverkopersbond (boekbond.nl) staan de voorwaarden om in te kunnen dienen.

De subsidie heeft betrekking op distributiekosten voor titels die vallen onder de vaste boekenprijs; deze kan tot en met maandag 15 november 2021 worden aangevraagd. Het ministerie van OCW heeft hiervoor in totaal € 4.950.000 beschikbaar gesteld.

Later deze maand wordt meer bekend over de tweede tijdelijke steunmaatregel, het garantiefonds.

Een uitstekende maatregel en een hart onder de riem voor al die prachtig boekhandels in het land.

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden