Elke dag Decamerone 

Vanaf afgelopen maandag lezen acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater in Den Haag gezamenlijk de Decamerone. Iedere dag wordt één verhaal uit de 14e eeuwse verhalenbundel op film voorgelezen door een van de acteurs. 

De Decamerone is een verzameling van honderd verhalen van de hand van de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio. De verhalen worden gepresenteerd als raamvertelling. Tien jonge mensen, drie mannen en zeven vrouwen, ontvluchten de pest die Florence in zijn greep heeft. Op het Toscaanse platteland verdrijven zij de veertien dagen door elkaar verhalen te vertellen vol sensualiteit, seksualiteit, maatschappijkritiek en andere thema’s. De Decamerone is reeds in zijn tijd veelvuldig gekopieerd waardoor er tegenwoordig meer dan 50 versies van bestaan. De bundel staat bekend als een van de belangrijkste prozawerken van de Italiaanse literatuur.

Net zoals De pest van Albert Camus, De stad der blinden van José Saramago en The Eyes of Darkness van Dean Koontz die nu overal uitverkocht zijn door corona, schetst de Decamerone (nog verkrijgbaar!) een situatie die juist nu bijzonder aangrijpend is. De isolatie die de jonge verhalenvertellers opzoeken op het platteland is vergelijkbaar met de huidige omstandigheden van mensen over de hele wereld.

De bundel bevat honderd korte verhalen. Regisseur Ivo van Hove zei: “We gaan net zo lang door totdat we uit de crisis zijn. We hebben honderd dagen te gaan, langer mag het echt niet duren.” De afleveringen van vijf tot acht minuten worden dagelijks uitgezonden door de VPRO en zijn te bekijken op de site van het Internationaal Theater Amsterdam.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden