Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

EN TOEN?

zaterdag 26 september 2020

“Sla je boek maar open. Want een goed verhaal
Brengt je in ’t verleden. Het kan allemaal”

Zo, deze twee regels  uit het speciaal gemaakte lied voor de Kinderboekenweek 2020 zeggen alles over het thema dat in het teken staat van geschiedenis. Het is niet zo maar een week, het wordt een week met allerlei leuke activiteiten. Op veel basisscholen wordt dit thema op creatieve wijze uitgewerkt. Typ maar eens “ kinderboekenweek 2020” in op Facebook en je ziet diverse ideeën voorbij gaan.

Om te beginnen is er een echt soort startsein en wel op woensdag 30 september door kinderboekenauteur Arend van Dam en prentenboekmaker Mylo Freeman deze week. En iedereen kan meekijken met de livestream. Ouders, opa’s, oma’s, tantes, ooms, mensen die in de boekenwinkels werken, bibliotheekmedewerkers, vrijwilligers VoorleesExpress, misschien gewoon iedereen, meekijken dus. Scholen noemen we niet, we gaan er natuurlijk van uit dat op alle scholen de tv ’s morgens aanstaat. Èn er zullen vast van die leuke  “eigen wijze” scholen zijn  die zelf een spetterende opening hebben bedacht.

Er verschijnt natuurlijk ook een echte boekenkrant te verkrijgen in bibliotheken en in boekenzaken. Zo’n krant staat helemaal vol met nieuwtjes en vanzelfsprekend met titels van boeken voor elke leeftijd. Haal vooral die boekenkrant op om al die mooie titels van boeken te bekijken, te bestuderen en eentje uit te kiezen. Om te kopen.

Krijg je al zin om een boek uit te kiezen om voor te lezen, om mee te lezen, om er over te praten? Laat je inspireren door Bette Westera. Zij leest een boek voor Held op sokken, met prachtige illustraties van Thé Tjong King. Een verhaal op rijm voor kleuters over een ridder die eigenlijk niet zo stoer is, maar die de held van het verhaal wordt.

Zoals de regels uit het lied ons vertellen: “Een goed verhaal brengt ons in het verleden.”  We kunnen jonge lezers een kader geven waarin vroeger, nu en straks met elkaar verbonden worden. Wat zeker zo belangrijk is, een boek geeft je handvaten voor een gesprek. En willen jullie ook zo graag dat onze jonge lezers van nu de lezers van de toekomst gaan worden? Hier volgen enkele tips om thuis met onze jonge lezers van nu in de verhalen van vroeger te duiken.

Tweede Wereldoorlog: 
13 + Wij blijven bij elkaar, Martine Letterie (Leopold)                      
10-12 Owen en de soldaat, Lisa Thompson (Billy Bones)
10+ Oorlog in inkt, Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda (Ploegsma)
 
Rolpatronen:     
7+ Avonturen van de  dappere ridster, Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf)
6+ Marie Curie, Maria Isabel Sánchez Vegara (Vier Windstreken)
13-15 IJzerkop,  Jean-Claude van Rijckeghem (Querido)
 
Gebouwen:         
5+ Welkom in het Lloyd hotel, Etsuko Nozaka (Rubinstein)
10-12 Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand Joke van Leeuwen (Querido)

Historische figuren:        
3+ Reis door de tijd, Lizelot Versteeg (Clavis)
9+ Julius Zebra gigagrappig moppenboek, Gary Northfield (Luitingh Sijthoff)
7+ Van twee Vikingen, Imme Dros (Querido)
                                  

--

Door Rita Pontororing                                   

  

 

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen