Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

European Cartoon Award gewonnen door Tom Janssen

donderdag 7 oktober 2021

De winnaar van de European Cartoon Award is bekend gemaakt. Deze is gewonnen door Nederlander Tom Janssen voor zijn spotprent Eu and Belarus in de Trouw. Met deze prent bespreekt Janssen de inactieve houding van de Europese Unie tegenover Lukashenko, wie vaak de laatste dictator van Europa genoemd wordt.

De prijs is opgericht in 2019, hetzelfde jaar dat The New York Times besloot te stoppen met het publiceren van redactionele cartoons. Deze beslissing nam de Amerikaanse krant na ophef over een van hun cartoons. Het doel van de European Cartoon Award is om de moed en de kwaliteit van het tekenen van spotprenten te bevorderen, in plaats van in te schikken voor tegengeluid. Ook hoopt de prijs het gesprek over Europese integratie aan te moedigen.

De European Cartoon Award zegt het volgende over het belang van spotprenten: “Kwaliteitsjournalistiek is van groot belang in een gezonde democratie en cartoonisten spelen een cruciale rol in dit systeem van checks and balances. Hun creaties fungeren als een keurmerk voor een open maatschappij: Door middel van slechts een enkele afbeelding houden ze een spiegel voor, maken verandering bespreekbaar en ontvlammen het publieke debat.”

De runner-ups voor de prijs waren Blood van Musa Gumus en It’s Chinese van Hajo de Reijger, beide voor Cartoon Movement. Als winnaar ontving Janssen een geldbedrag van tien duizend euro. De bekendmaking van de winnaar is in deze video te bekijken.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden