Favorieten van de redactie: Quarantaine literatuur

Werd de coronacrisis voorspeld in een thriller uit 1981?

In de virusthriller The Eyes of Darkness van Dean Koontz is sprake van een biologisch oorlogswapen genaamd ‘Wuhan-400’. Het virus uit het boek is ontworpen in een laboratorium vlak buiten Wuhan en verspreidt zich vervolgens razendsnel over de wereld. Maar daar houden de gelijkenissen de huidige coronacrisis op, en gelukkig maar. Het wapen uit Koontz’ verbeelding heeft een incubatieperiode van enkele uren, het coronavirus is pas na vijf dagen tot twee weken besmettelijk. Ook overleef je besmetting met het Wuhan-400 virus nooit langer dan 24 uur. Koontz heeft zelf nog geen commentaar geleverd over zijn helderziendheid. Zijn boek is deze week naar nummer één op de Amazon bestseller lijst gestegen.
Al voor de verbinding met het boek van Koontz gelegd was waren gingen er geruchten rond op sociale media waarin werd beweerd dat het virus ontsnapt was uit een laboratorium. Deze geruchten zijn echter snel ontkend, en niet alleen vanuit China, maar ook door westerse wetenschappers. 

 

Favorieten van de redactie

Als je nou geniet van dit soort verhalen en de komende tijd toch thuis zit, hebben wij nog wel wat tips. Van spannende virusthrillers tot toonaangevende apocalyps-romans. 

 

Thrillers en page-turners

De Andromeda crisis - Micheal Crichton

In De Andromeda Crisis land een onbemande satelliet in een gehucht in Nevada. Er blijkt een uiterst dodelijk buitenaards virus aan boord te zijn dat binnen een mum van tijd het hele gehucht om het leven brengt. Een team van de beste wetenschappers wordt ingezet om een wereldwijde verspreiding met de apocalyptische gevolgen van dien te voorkomen.  

The Darkest Minds serie - Alexandra Bracken

In het eerste deel van serie The Darkest Minds genaamd De overlevenden raast er een zeer besmettelijk virus over de wereld dat alleen kinderen treft. De meesten overlijden en de overlevers krijgen bijzondere gaven. Zo ook de jonge Ruby, die in een zwaar beveiligd heropvoedingskamp gestopt wordt vanwege haar krachten. Een spannend verhaal volgt waarin Ruby moet vechten om te overleven in een wereld die niet langer vriendelijk is tegen kinderen.  

Inferno - Dan Brown

In Inferno reis je met Robert Langdon mee naar Florence, waar hij in een duizelingwekkend avontuur de strijd aangaat met een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld door middel van een virus en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

 

Literaire klassiekers

De stad der blinden - Saramago

Plotseling duikt er in Lissabon een zich razendsnel verspreidende besmettelijke blindheid op. De overheid blijkt geen schijn van kans te hebben tegen een catastrofe van deze proportie, totale anarchie volgt. De hoofdpersoon blijkt al gauw als enige immuun te zijn, maar het is nog maar de vraag of de taferelen die zij mag aanschouwen niet beter ongezien kunnen blijven. José Saramago won de Nobelprijs voor de literatuur in 1998.

De pest - Albert Camus

De pest is een kroniek van een kuststad in de greep van een dodelijke ziekte. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Het is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan. Ook dit boek beleeft een enorme boost in de verkoop sinds de uitbraak van het coronavirus.

 

Flinke pillen

De MaddAddam trilogie - Margaret Atwood

Een vaccin hebben we nog niet, maar we kunnen je wel een dikke pil voorschrijven. In Margaret Atwoods MaddAddam-trilogie wordt een wereld beschreven die even futuristisch als angstaanjagend dichtbij is. In drie beklemmende romans wordt de lezer meegezogen in een postapocalyptische samenleving. Maar binnen het schrikbeeld en de gevolgen van allesverwoestende golven en ziektes maakt Atwood met haar schrijfstijl evenveel ruimte voor humor, en lijken liefde en hoop nooit helemaal vergaan. 

The Stand - Stephen King

Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden