Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Feministische hervertelling van 1984 goedgekeurd door de beheerders van George Orwells nalatenschap

maandag 13 december 2021

De bestuursleden van Orwells nalatenschap hebben een herschrijving van Orwells klassiek dystopische roman 1984 goedgekeurd, dat maakte de Guardian bekend afgelopen dinsdag. Deze nieuwe roman met als werktitel Julia wordt verteld vanuit het perspectief Winstons minnaar Julia. 1984 uit 1948 is een dystopische roman geschreven om te waarschuwen tegen de gevaren van het totalitarisme. Vooral de manieren waarop een regime iemands denken probeert te beïnvloeden worden in de roman benadrukt.

Volgens de Guardian zochten de bestuursleden al enige tijd naar een schrijver om het verhaal vanuit Julia’s perspectief te herschrijven. Sandra Newman, de auteur van The Heavens, bleek “the perfect fit” hiervoor, aldus de bestuursleden. Richard Blair, de zoon van Orwell, heeft ook zijn goedkeuring gegeven voor het project.

De reden voor een hervertelling vanuit Julia’s perspectief, volgens de uitgeverij Granta waarbij Newmans boeken verschijnen, is vanwege het feit dat Julia de maatschappij veel beter begrijpt en ook gelukkiger is met haar leven in vergelijking met Winston.

Bill Hamilton, de literaire executeur van het Orwells nalatenschap, vertelde de Guardian dat 1984 twee onbeantwoorde vragen bevatte: “What Julia sees in Winston, and how she has navigated her way through the party hierarchy.” In Julia zal Newman hierop antwoord geven op een manier “which is both true to the original but also gives a dramatically different narrative to stand alongside the original.”

Op sociale media is er naast enthousiasme ook kritiek voor deze beslissing. Sommigens benoemen de ironie in het herschrijven van een roman waarin de overheid constant het verleden herschrijft. Deze kritiek sluit aan bij het grotere debat over de waarde van het herschrijven van verhalen, zowel vanuit filosofisch als creatief opzicht.

Julia maakt deel uit van een serie feministische hervertellingen waarbij bekende verhalen vanuit een feministisch perspectief opnieuw verteld worden. Andere voorbeelden hiervan zijn The Silence of the Girls voor de Trojaanse Oorlog, The Penelopiad voor de Odyssee en Names of the Women over de vijftien vrouwen uit het leven van Jezus.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden