Filosofieboeken: Ambo|Anthos uitgevers

In het kader van de Maand van de Filosofie vroeg Bazarow.com de filosofie-uitgevers van Nederland en Vlaanderen zich kort te presenteren en iets te vertellen over de mooiste nieuwe boeken die dit voorjaar bij hen verschijnen.

Ambo|Anthos

Ambo|Anthos uitgevers heeft een rijk en breed filosofiefonds, met zowel buitenlandse als Nederlandse filosofen die schrijven over praktische en minder praktische filosofische kwesties. De onlangs verschenen titels geven deze veelzijdigheid aan. Een meer praktische filosofisch boek over het stellen van goede vragen; Elke Wiss leert je in Socrates op sneakers de vaardigheden die nodig zijn om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Ton Lemaire houdt in Met lichte tred een filosofisch pleidooi voor langzaam wandelen, onthaasting en zelfreflectie. Het is de neerslag van Lemaires levenslange passie voor de wereld van het wandelen en voor de wandelaar en zijn lichte voetafdruk op de aarde. Aldo Houterman focust zich daarentegen op het lichaam en de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewricht. Hij weerlegt in Wij zijn ons lichaam de stelling dat we louter worden gevormd door ons denken, maar stelt dat ons lichaam de basis vormt van intelligent menselijk gedrag.

Socrates op sneakers van Elke Wiss
In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. Veel van onze gesprekken hebben daardoor meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek?

Met lichte tred van Tom Lemaire
Wandelen heeft vanaf de achttiende eeuw een moderne invulling gekregen door onze veranderende verhouding tot natuur en landschap. De behoefte aan wandelen leeft nog steeds en lijkt zelfs toe te nemen, mogelijk ter compensatie van de verdergaande verstedelijking, de heerschappij van het gemotoriseerde verkeer en de vele uren die men zittend voor schermen doorbrengt. Wat is er dan vitaliserender dan een flinke wandeling, liefst door een afwisselend landschap en in een mooi natuurgebied?

Wij zijn ons lichaam van Aldo Houterman
In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewicht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein, wat de neurobioloog in zijn bestseller Wij zijn ons brein beweert. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en wereld om hem heen niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken.

--

Door Kanta van Zonneveld, Marketing Ambo|Anthos

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden