Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Fleur Speet, Jannah Loontjens en Manon Uphoff pleiten voor meer diversiteit in de leeslijst voor jongeren

dinsdag 12 januari 2021

Op 10 januari verscheen er in Trouw een essay van schrijfsters Fleur Speet, Jannah Loontjens en Manon Uphoff over de leeslijst voor jongeren. Een onderwerp dat afgelopen jaren vele auteurs, journalisten en docenten bezighoudt. Spleet, Loontjens en Uphoff bespreken, niet verrassend, nogmaals het belang van diversiteit in het literaire vak. Een vak dat van oudsher gedomineerd werd door witte mannen. De leeslijst voor jongeren bestaat als het auteurs uit het verleden betreft nog altijd bijna volledig uit mannelijke auteurs. Vaak ouderwetse boeken waarin sociale constructies voorkomen die voor jongeren van nu bijna lachwekkend zijn. Maar ook meer recentere boeken van mannen bevatten volgens het drietal nog te veel stereotypen.

Volgens Spleet, Loontjens en Uphoff ontbreekt het de klassieke Nederlandse literatuur niet aan vrouwelijke schrijvers. Deze werken werden door de mannelijke collega’s van toen maar ook van nu vaak  als minderwaardig beschouwd of afgedaan als populair fictie. De drie schrijfsters beseffen dat destijds onze sociale maatschappelijke constructie erg vrouwonderdrukkend was, maar waarom, zo vragen ze zich af, is de nasleep hiervan nog altijd te vinden in de Nederlandstalige literatuur én in de leeslijst voor jongeren. Verrassend is dat ze pleiten voor een uitbreiding van de lijst met auteurs van een andere geslacht of andere afkomst, niet voor het schrappen of compleet vernieuwen.

Op het essay van het drietal en hun bevindingen is weinig aan te merken. Men kan zich wel afvragen of dit niet de zoveelste oproep tot verandering van de leeslijst is en van de wijze waarop we kijken naar literatuur. Hebben dit soort artikelen nog wel zin, want  waarom is er dan nog niks gedaan? Waarom zijn er geen concrete veranderingen zichtbaar, wanneer worden er nu echt stappen ondernomen?

Misschien dat 2021 het jaar van de waarheid wordt en er eindelijk concrete veranderingen worden doorgevoerd. Iets wat het literaire vak, de boekhandels, uitgeverijen, auteurs maar bovenal de (jeugdige) lezers alleen maar ten goede kan komen. 

--

Fleur Speet, Jannah Loontjens en Manon Uphoff zijn lid van schrijverscollectief Fix dit, dat zich inspant voor meer diversiteit in de canon en het literaire veld. De website Fixdit.nu is vanaf 9 januari te bezoeken.

Lees hier het volledige essay.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden