Gerbrand Bakker in Trouw: “Boekhandels trekken onevenredig veel macht naar zich toe.”

Schrijver Gerbrand Bakker publiceerde 4 april een column in Trouw, waarin hij zich uitspreekt tegen de oproep van boekhandels aan uitgevers om tijdens de coronacrisis alleen bestsellers uit te brengen. 

“Wie is hier de baas? Boekhandels trekken onevenredig veel macht naar zich toe”, luidt de kop van de column. Bakker schreef het stuk naar aanleiding van een mail die hij ontving  van uitgeversconcern Singel. Daarin stond: “De boekhandel heeft ons gevraagd om toch vooral commercieel kansrijke boeken wél te laten verschijnen, en om boeken die veel persoonlijke ondersteuning van boekverkopers nodig hebben liever uit te stellen.” 

Bakker vindt deze oproep niet wenselijk. De aandacht voor literatuur is niet veranderd, zegt hij in zijn column, want de media besteden nog net zoveel aandacht aan boeken als anders. Volgens Bakker is het punt dat er op dit moment minder mensen naar de fysieke boekhandel komen en daardoor de aankopen via internet zullen stijgen, waardoor de boekhandel de kans op verkoop misloopt. 

In zijn column bekritiseert Bakker boekhandels die zichzelf de belangrijkste schakel in de literaire ketting vinden. Hij benadrukt dat zowel schrijver, uitgever als boekhandel onmisbare schakels zijn. “Boekhandels trekken onevenredig veel macht naar zich toe. Zij zijn bezorgd om hun eigen verdienmodel en zien daarbij de financiële gevolgen voor uitgevers en schrijvers over het hoofd,” aldus Bakker. Daarom moedigt hij uitgevers aan om gewoon uit te geven wat ze willen uitgeven.

Lees de volledige column van Gerbrand Bakker hier

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden