Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Gestolen Gilgamesj-droomtablet keert terug naar Irak

woensdag 22 september 2021

Het Gilgamesj-droomtablet keert morgen terug naar Irak, dertig jaar nadat het uit het Arabische land gestolen werd.  Het overhandigen aan de Iraakse regering gebeurt bij het National Museum of the American Indian van het Smithsonian. Vanaf daar keert het terug naar Irak. Het tablet is onderdeel van een verzameling van meer dan zeventienduizend artefacten die de Verenigde Staten naar Irak terugbrengt. Sommige hiervan waren al in juli overgedragen.

Het droomtablet is onderdeel van het Gilgamesj-epos, een episch gedicht dat naar schatting meer dan vierduizend jaar geleden opgesteld is. Het epos is het vroegste literaire werk dat overleeft heeft, ouder dan zowel Genesis en de Griekse epen van Homerus. De tabletten zijn cruciaal gebleken in het bestuderen van de oude Mesopotamische beschaving. Ook heeft het geholpen in het traceren van de evolutie van mythen.

Het droomtablet verdween tijdens de Golfoorlog. Door het verzwakken van Saddam Husseins regime vonden plunderingen van regionale musea plaats en zijn veel historische objecten gestolen, waaronder het droomtablet. Pas in  in 2001 dook het tablet weer op bij een Londense antiquair. Uiteindelijk kocht het Amerikaanse retailbedrijf Hobby Lobby het kleitablet in 2014 van veilinghuis Christie voor 1,67 miljoen dollar. Vervolgens plaatste Hobby Lobby het tablet in hun Bijbelmuseum. In 2019 legden Amerikaanse autoriteiten beslag op het tablet. Hobby Lobby stemde toe een boete van 3 miljoen dollar te betalen en alle gestolen artefacten naar Irak terug te keren.

Directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO zei dat “by returning these illegally acquired objects, the authorities here in the United States and in Iraq are allowing the Iraqi people to reconnect with a page in their history.”

--

Juno de Bruin

© depositphotos

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden