Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Gevierd romanschrijver Hafid Bouazza op 51-jarige leeftijd overleden

donderdag 29 april 2021

Romanschrijver Hafid Bouazza is vandaag, donderdag 29 april, op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Bouazza kampte volgens zijn uitgeverij Querido al langere tijd met een slechte gezondheid. Dit maakte de uitgeverij vandaag op haar Twitteraccount bekend.

Bouazza wordt in Nederland gerekend als een van de schrijvers van ‘migrantenliteratuur’. Hij werd in 1970 geboren in het Marokkaanse dorpje Oujda en kwam in 1977 met zijn familie naar Nederland. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah, waarmee hij de E. du Perronprijs in de wacht sleepte. Recensent Daan Stoffels schrijft hierover op De Leesclub van Alles:

“Je zou De voeten van Abdullah daarmee een ironisch commentaar op al te uitgesproken oosterse vertelkunst kunnen noemen, vermaak. Maar er is ook geweld en, in de Amsterdamse en migratieverhalen, verveling, heimwee, leegheid, angst, een serieuze toon. Hoewel deze twee stemmen in één borst en boek diametraal tegenover elkaar lijken te staan, zeggen ze een en hetzelfde: thuisland en nieuw land zijn tegelijk prachtig en vuil, allebei maken ze hun dromen niet waar, een thema dat Bouazza later in bijvoorbeeld Paravion uitwerkt. Voor de eeuwig thuisloze dromers uit zijn boeken is er één houvast, één troost: een taal en een schrijver die blijkbaar alles kan omvatten: ‘oost’ en ‘west’, droom en ontluistering, ironie en ernst.”

Stoffels schrijft over Paravion op De Leesclub van Alles: 

“Als de achtergrond in zo’n opsomming van beelden voortvloeit, lijkt hij voorgrond te worden, en het verhaal, van de schreeuwerige mannen die weglopen van de ellende en de mooie, zelfstandige vrouwen, lijkt een futiliteit bij de stijl. Die kabbelt het hele boek door en blijft even verfrissend

Als je dan dit boek in poëtisch proza nog uit wilt leggen als een pamflet, dan niet over gastarbeiders en hun achterlijke cultuur, maar over schoonheid, schoonheid die onterecht ondergeschoven wordt, en die meer verdient.”

Bouazza werkte aan een roman die uitgegeven zou worden bij Hollands Diep. Verder schreef hij toneelstukken en essays en vertaalde hij poëzie uit het Arabisch, Frans en Engels. Daarnaast was Bouazza vaak heel kritisch over de Islam: “Dat verschrikkelijke gebrek aan empathie, die bekrompenheid. Je ziet hieraan ook heel goed dat religie mensen letterlijk terugvoert naar de achterlijkheid.”

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden