Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Goed schrijven betekent ook goed kunnen schrappen De tips van tijdschrift Schrijven.

dinsdag 29 december 2020

Schrijven is een magazine en een website voor iedereen die interesse heeft in het schrijversvak. Naast het magazine dat zes keer per jaar uitkomt staan er ook tips en blogs op de website. Zo ging een van de laatste artikelen over een bekend fenomeen in de schrijverswereld: schrappen. Schrijven zette de drie beste tips op een rij om goed en kundig te kunnen schrappen zonder te veel weg te halen. 

1. Kijk naar je beschrijvingen.

Een van de makkelijkste manieren om een bladzijde te vullen is door te omschrijven. Veelvoudig of in detail, in beide gevallen kan het zomaar meerdere regels aan tekst opvullen. Je kan ook te veel omschrijven […] Als veel uitgebreide omschrijvingen hebt, schrap je zo makkelijk duizenden woorden op je volledige manuscript!

 

2. Deel niet alles wat je weet

Als je personages gaat ontwikkelen, leer je ze kennen als je beste vrienden. Daardoor kom je bijvoorbeeld te weten wat kun lievelingskostje is. In je enthousiasme wil je dat ook graag met je lezer delen. Maar soms zijn dit soort leuke feitjes eerder onnodige opvulling van papier.

3. Maak een dialoog wat minder waarheidsgetrouw

Personages praten niet zoals echte mensen dat doen. Let er voor de grap eens op hoe vaak iemand in een gesprek stopwoordjes en tussenwerpsels als ‘uhm’, ‘uhh’ of ‘nou’ in een zin zegt, ook als diegene niet aarzelt of verlegen is. In een boek geven deze woordjes al zo’n soort betekenis aan. Houd dit in gedachten en neem je dialogen nog eens goed onder de loep. 

 

Deze drie tips sluiten mooi aan bij een van de goede voornemens die het magazine voorstelt voor het nieuwe jaar. “Ga eens een paar dagen offline en schrijf.” Door volledig offline of weg te gaan voor een paar dagen kun je je volledig focussen op je schrijfwerk. 

 

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden