Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Gouden Strop sluit voortaan Vlaamse uitgeverijen uit

donderdag 23 september 2021

Vanaf 2022 is het niet langer mogelijk voor Vlaamse uitgeverijen om deel te nemen aan de Gouden Strop prijs. Het bestuur van de prijs, die al sinds 1986 wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige spannende boek, heeft dit onlangs bekend gemaakt.

De reden die de stichting Gouden Strop hiervoor geeft is de afname in interesse van de media en boekhandelaren voor de Gouden Strop prijs. De hoop is dat, door alleen romans van Nederlandse uitgeverijen toe te laten, de  interesse in Nederland voor de prijs weer opbloeit.

Ook noemt de stichting het verdwijnen van de Diamanten Kogel, de Belgische tegenhanger van de Gouden Strop, als een reden voor het besluit. Aangezien ook Nederlandse auteurs verkiesbaar waren voor de Diamanten Kogel, zou het verdwijnen ervan een asymmetrische situatie hebben gecreëerd: Nederlandse misdaadroman worden niet vertegenwoordigt in België, terwijl Belgische wel in Nederland een prijs kunnen verdienen.

De Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs noemde dit besluit “de zoveelste kaakslag voor de Vlaamse misdaadauteurs die in eigen land, zowel in de media als bij literaire organisatie en de Vlaamse overheid, absoluut niet de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Rudy Vanschoonbeek bekritiseert de redenatie van stichting Gouden Strop. Toen Dominique Babeu in 2020 de Gouden Strop won voor Russisch voor beginners, was er volgens Vanschoonbeek wel van Nederlandse interesse voor het boek te spreken. “We hebben er toen ettelijke duizenden exemplaren meer van verkocht.”

Als omweg kan een Vlaamse auteur wel deelnemen wanneer hij zijn boek bij een Nederlandse uitgeverij laat publiceren. Vlaamse schrijvers zijn dus niet geweerd van de prijs, enkel Vlaamse uitgeverijen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden