Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Guida Joseph eerste winnaar Holocaust Literatuurprijs

dinsdag 11 mei 2021

Illustrator en schrijver Guida Joseph wint de Holocaust Literatuurprijs met haar boek De rode draad. Dit is gisteren bekend gemaakt in het tv-programma Op1. De Holocaust Literatuurprijs  is een nieuwe boekenprijs die in het leven is geroepen voor de bevordering van kennis over vervolging en vernietiging van Europese Joden.. In De rode draad verhaalt Joseph (1949) in de vorm van een graphic memoir met een mengsel van tekeningen, briefjes, foto’s en collages over het leven met haar ouders. Haar vader overleefde Auschwitz, haar moeder verpleegde hem de rest van zijn leven.

De jury over het boek: “Het is doordrongen van humor en lichtvoetigheid zonder de gruwelen te verzwijgen of te verbloemen. Nooit verliest Joseph haar prioriteiten uit het oog, maar ze is er zich altijd van bewust dat leven en overleven uit banaliteiten en vulgariteiten en hogere honing bestaan. Daarmee dringt het leven zelf en de genocide het hoofd van de lezer binnen.” De jury prijst daarnaast de “geslaagde en met zoveel liefde bijeen gesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.”

Dit jaar is het eerste jaar dat de Holocaust Literatuurprijs is uitgereikt. De prijs is bedoeld ter bevordering van de kennis over vervolging en vernietiging van de Europese Joden. Het prijzengeld van 1.000 euro is afkomstig uit het geld dat de Nederlandse Spoorwegen heeft uitgekeerd aan de nabestaanden van Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015), als tegemoetkomingen voor slachtoffers van het nazi-regime die de NS in de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen heeft vervoerd. 

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden