Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Hans Vervoort kondigt een eigen nieuwe literaire prijs aan

woensdag 28 april 2021

Schrijver Hans Vervoort kondigt op zijn 82ste verjaardag een nieuwe literaire prijs aan: De Hans Vervoort Prijs. De prijs wordt op 22 april 2022 voor het eerst uitgereikt aan een schrijver van ‘verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard.’ Aan de prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Oud-uitgever bij de Weekbladpers en schrijver Hans Vervoort (1939) publiceerde tussen 1970 en 2017 24 boeken waaronder de verhalenbundel Olie is niet dom en de romans Het tekort en Zo tedere schade. Rond 2010 werd Vervoort lid van Facebook, waar hij regelmatig stukjes plaatst die inmiddels tot twee in eigen beheer uitgegeven bundels hebben geleid. De aankondiging van de prijs deed Vervoort ook op Facebook..

Hij vertelt er dat hij  en zijn vrouw afgelopen jaar hun Amsterdamse huis met behoorlijke overwaarde verkochten. Hiermee financiert Vervoort deze nieuwe literaire prijs. Vervoort op Facebook:

“Vandaag, op mijn verjaardag [22 april/sb], lijkt het me een goed moment om een nieuwe literaire prijs aan te kondigen. De HANS VERVOORT PRIJS voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard. Tweejaarlijks en uit te reiken op 22 april in de even jaren. De prijs bedraagt € 5.000. Slapende rijk worden kan, merkten mijn gade en ik onlangs toen we ons in 1969 voor 60.000 gulden gekochte huis verkochten voor meer dan het 60-voudige.

Het gaf me de mogelijkheid om een stukje van die rijkdom te reserveren voor de promotie van een soort proza, dat het in Nederland slecht doet: goed leesbare verhalen zonder boodschap en zonder diepere lagen. Vertellersproza.  Hopelijk kan de Hans Vervoort-prijs wat meer waardering brengen voor proza dat NIET beoogt iemands wereldbeeld te veranderen. Maar dat die wereld gewoon beschrijft.”

Hans Vervoort vervolgt op Facebook over de eisen die verbonden zijn aan deelneming voor de prijs:

“Waaraan moet het voldoen om voor de prijs in aanmerking te komen? Behalve boeiend en goed geschreven moet het proza (verhalenbundel of roman)  voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Het vertelde betreft realistische gebeurtenissen in heden of verleden, geen toekomstverhalen.
  2. De gebeurtenissen vinden plaats in het leven van realistische personages
  3. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van één personage
  4. De stijl is bij voorkeur niet overdadig, liefst zuinig
  5. Zelfspot bij de verteller of de hoofdpersoon geldt als pluspunt.
  6. Een zekere weemoed eveneens.”

In de komende maanden, zo belooft Vervoort, gaat hij de prijs regelen bij de notaris en een bestuur en een jury zoeken. 

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden