Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Helft van de nominaties voor de Libris Literatuurprijs vrouw

maandag 10 februari 2020

Maandag 3 februari maakte de jury van de Libris Literatuurprijs de longlist bekend. De genomineerde auteurs voor deze beroemde literaire prijs bestaan dit jaar uit negen vrouwen en negen mannen. Het is pas de tweede keer dat er voor de prijs evenveel mannen als vrouwen genomineerd zijn. Nog nooit nomineerde de jury meer vrouwen dan mannen. 

De Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs is de grootste romanprijs van Nederland, oorspronkelijk gemodelleerd naar de beroemde Engelse Booker Prize. Een onafhankelijke jury (bestaande uit literaire auteurs, critici en literatuurwetenschappers) beoordeelt de nominaties. Uit de longlist van achttien titels komen er zes op de shortlist. In mei maakt de jury  de winnaar bekend, die een bedrag ontvangt van 50.000 euro. 

Evenveel vrouwen als mannen

Voor de tweede keer sinds de oprichting van de prijs in 1994 zijn er evenveel vrouwen als mannen genomineerd. Dit gebeurde één keer eerder, in 2014. In de andere jaren waren de romans van vrouwen altijd in de minderheid. Meestal beslaan die nominaties een kwart tot een derde van de longlist. In 2012 stonden er tussen de achttien nominaties zelfs maar drie vrouwen. 

Weinig vrouwen bij literatuurprijzen

In de geschiedenis van literaire prijzen zijn vrouwen vaak ondervertegenwoordigd. Zo is de Libris Literatuurprijs 26 keer uitgereikt, maar slechts drie keer gewonnen door een vrouw. Bij de BookSpot Literatuurprijs (voorheen de AKO Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs) die sinds 1987 bestaat, zitten tussen de 33 winnaars maar zes vrouwen. 

Over het lage percentage van genomineerde vrouwen bij literatuurprijzen waren eerder al kritische geluiden te horen. In 2016 telde de “Lezeres des Vaderlands” voor De Groene Amsterdammer alle winnaars van zes grote literaire prijzen. Daaruit bleek dat het totaal aantal vrouwelijke winnaars meestal onder de 20 procent ligt. Alleen van de winnaars van de BookSpot Literatuurprijs was 21 procent vrouw. Ook de afgelopen drie jaar zijn deze prijzen bijna allemaal door mannen gewonnen. 

De literaire wereld blijkt dus niet zo geëmancipeerd te zijn. Toch lijkt het dit jaar de goede kant op te gaan. Auteur Manon Uphoff staat met haar genomineerde roman Vallen is als vliegen hoog op de favorietenlijstjes. Hopelijk maakt Uphoff in mei het rijtje van vrouwelijke winnaars iets langer.

--

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden