Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Het Boekhuis, hofleverancier in Friesland

maandag 26 oktober 2020

Vincent Stumpel eigenaar van Het Boekhuis, een 300 jaar oude boekhandel uit Workum, krijgt deze week het Predicaat Hofleverancier zo meldt Boekblad. Een blije gebeurtenis, maar wat is zo’n predicaat exact? 

In 1815 voerde Koning Willem I dit predicaat in. Bedrijven, ondernemingen en instanties kunnen dit aanvragen als zij “een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en daarnaast minimaal 100 jaar bestaan. De bestuurders en de onderneming moeten van onbesproken gedrag zijn.”  Daarnaast is het belangrijk dat de ontstaansgeschiedenis geen onduidelijkheden bevat. Tot 1987 was zelfs mogelijk dat andere leden van het koninklijk huis dit predicaat verleende met toevoeging van hun eigen wapen en naam. Dit stelsel veranderde na 1987 en tegenwoordig kan alleen het staatshoofd het predicaat nog verlenen.

Bedrijven met het Predicaat Hofleverancier hebben verder geen directe connecties met het koninklijk huis. Zij zijn dus geen echte leveranciers voor het staatshoofd en familie. Het predicaat geldt voor een periode van 25 jaar, daarna kan verlenging aangevraagd worden. 

Stumpel, die Het Boekhuis in 1981 overnam, onderzocht het ontstaan van de boekhandel in Workum. De eerste 150 jaar waren makkelijker terug te vinden, daarna begon een zoektocht in archieven. Stumpel ontdekte dat de winkel oorspronkelijk uit 1719 komt. De winkel is dus zeker 300 jaar oud en misschien wel de oudste boekhandel van Nederland, al durft Stumpel dat niet met zekerheid te zeggen. 

Het was de bedoeling dat de uitreiking van het predicaat vorig jaar tijdens het jubileum plaatsvond. Onverhoopt bleef de aanvraag liggen en nu zal de winkel de onderscheiding dit jaar ontvangen. Door Corona gaat de feestelijk viering van zowel het jubileum (dat een jaar uitgesteld was), als het predicaat niet zo groots door als in eerste instantie het plan was, maar de viering vindt nu plaats in een kleine groep.

--

Door Renske Bakkenes


Bekijk hier de lijst met ondernemingen die het Predicaat Hofleverancier hebben.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen