Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Hoe zijn de schrijvers in Nederland en Vlaanderen aan het nieuwe jaar begonnen? En hebben ze een beetje hoop dat 2021 een goed jaar wordt?

zondag 3 januari 2021

Hoe brachten onze literaire helden oud en nieuw door? En hebben ze een beetje hoop op een goed 2021? Bazarow deed een rondgang op twitter en facebook.

Laten we positief😊 beginnen. Arnon Grunberg retweette een bericht van Samantha Rose Hill @Samantharhill: "I wish you benevolent demons for the New Year." Een citaat van de filosoof Walter Benjamin uit 1926.

Jan van Mersbergen postte op Facebook een foto van zijn broekriem met een hamer. “Goede voornemens”. De schrijver gaat aan de lijn doen. Wij dachten altijd dat hij een redelijk afgetrainde schrijver was. En hij blijft voorlopig bij Cossee. De voorspelling door Tzum van een jaar geleden dat Van Mersbergen zou overstappen naar De Bezige Bij is nog niet uitgekomen, zo laat hij weten.

Rob van Essen kreeg koffie op bed van zijn geliefde Lize Spit: “Koffie op bed van de liefste, gelukkig nieuwjaar iedereen.”

Een serieuzere noot, hoe kan het ook anders, van filosoof en denker des vaderlands Daan Roovers. Zij keek vooral terug op 2020: “Ik hoop dat we terugkijken op 2020 als het jaar waarin het kortetermijndenken definitief failliet bleek, en we langzaam weer oog kregen voor de lange termijn...” 

Griet op den Beeck plaatste foto’s van haar hond: “Soms ziet liefde en hoop er ook zo uit.” We rekenen dit goed als Nieuwjaarsgroet.

De kersverse schrijver Marc Schoorl was vooral bezig met zijn trilogie. Op oudjaar schreef hij op facebook: “40 jaar lang ging ik zwanger van een mooi monster. Het grote ei dat mijn trilogie is, is in pak ’m beet 10 jaar gelegd: circa 1800 pagina’s in boekvorm. De ontsluiting verliep aanvankelijk tergend traag, maar daarna klapte de cloaca echt open. Of er nu ook een mooi jong uitgekropen is, dàt is aan de lezer.”

Hans Vervoort plaatste een foto met daarop twee wat oudere mensen en de tekst “Hans en Maja Vervoort wensen je een mooi 2021”. Om misverstanden te voorkomen zei Hans erbij: “Vooruit dan maar. Hier onze kaart. En nee, we zijn het niet zelf. Gewoon twee oudjes, zo te zien nog redelijk monter, op weg naar het Grote Niets.”

Geen Nieuwjaarsgroet van Özcan Akyol, wel zijn commentaar op de jaarwisseling: “Vuurwerkverbod. Hahaha.”

Ook van Robert Vuijse geen nieuwjaarswensen, maar die had een ander feestje te vieren: “Eindelijk getrouwd,” postte hij op 26 december op twitter met een foto van hem en zijn geliefde.

Alleen Jeroen Olyslaegers had, voor zover ons kleine onderzoek laat zien, een opmerking over de wat lastige kanten van onze huidige staat van leven: “Gelukkig Nieuwjaar, iedereen!” schreef Jeroen op 1-1 op Facebook: “De afstand heeft me dieper doen voelen gisterenavond. De Nimf en ik waren met ons 2 en het was eigenlijk romantisch. We hebben gegeten en geklonken in de keuken, hartkamer van dit huis. Ik heb mijn familieleden en vrienden voor de geest gehaald en ze fonkelden allemaal, gelijk juwelen die ge hebt bewaard en nogmaals goed bekijkt in het licht. Dat deed deugd. Héél veel liefde voor iedereen. En nu ga ik terug naar mijn winter van boeken en de Nimf. XxX”

Tot slot nog enkele mooie nieuwjaarswensen:

Désanne Van Brederode: “Ik wens iedereen een verbeeldingsvol, innig en vurig 2021!”

Splinter Chabot: "Sterretjes mochten wel toch? Iedereen een schitterend, glitterend, huppelend, spannend, spectaculair, liefdevol en (hopelijk uiteindelijk) knuffelend nieuwjaar!!!"

Roos Schlikker: "Goedemorgen! Ik ging geloof ik best lekker gisterenavond. Dansende vrouw. Ik wens jullie allen een heel fijn zalig 2021 met veel eigenaardige dansmoves!”

En de grappigste tweette Saskia Noort: “Zo jongens, ik ga in slokdown. Gelukkig Nieuwjaar!”

Samenvattend mogen we concluderen dat de meeste schrijvers in onze lage landen zich weinig zorgen lijken te maken over 2021, ze waren net als de gewone stervelingen gewoon feest aan het vieren.

We wensen iedereen een goed en gezond 2021! En laten we besluiten met de nieuwsjaar groet van veellezer Jurgen Timmermans (132 boeken in 2020!): "Twintig-eenentwintig dan maar. Mooier en fijner en beter en blijven lezen, hè."

--

Redactie Bazarow / De Leesclub van Alles

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden