Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Honderd jaar (genieten van) W.F. Hermans

donderdag 2 september 2021

Gisteren was het precies honderd jaar geleden dat de schrijver Willem Frederik Hermans werd geboren, op 1 september 1921. Hiermee begint het Hermansjaar officieel, het jaar waarin het werk van de schrijver en essayist landelijk wordt herinnerd. 

Samen met Gerard Reve en Harry Mulisch wordt Hermans tot De Grote Drie gerekend: de beste Nederlandse auteurs uit de naoorlogse tijd. Hij was een schrijver van romans, poëzie, toneelstukken, essays en meer, geroemd vanwege werken zoals De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen. Hermans overleed 26 jaar geleden op 27 april. 

In de Nieuwe Kerk te Amsterdam trapte gisteren de Gemeente Amsterdam het Hermansjaar  af met de onthulling van een gedenksteen. Een citaat van Hermans zelf siert de gedenksteen: “Ik schrijf omdat ik in iedere gedachte die ik vergeet, verloren ga.” Menig andere schrijvers hebben hun graf of gedenksteen hier liggen, zoals Joost van den Vondel en P.C. Hooft. Opmerkelijk hieraan is dat Hermans 35 jaar eerder door de gemeente Amsterdam in de ban is gedaan vanwege het breken van de culturele boycot jegens Zuid-Afrika.  

Ook verscheen deel 21 van de Volledige Werken van Hermans langszij de start van het jubileumjaar. Dit is het tweede van de vier delen waarin Hermans’ ongebundelde werk bijeengebracht is, vanuit de periode tussen april 1952 en april 1979. Deel 22 brengt de uitgever later dit jaar uit, opgevolgd door delen 23 en 24 in 2022. Deel 24 sluit zowel de Volledige Werken als het Hermansjaar zelf af. 

Niet alleen Hermans’ schrijverschap wordt gevierd, maar ook de vormgeving van zijn werken. Met dit als centraal thema heeft het Huis van het boek de tentoonstelling W.F. Hermans in vorm geopend. De tentoonstelling is geopend tot 9 januari van volgend jaar. Op deze site is meer informatie te vinden. De samensteller Rickey Tax spreekt enthousiast over de niet eerder vertoonde bezichtigingen:

“Omdat het W.F. Hermans-archief nog steeds gesloten is, behalve voor onderzoek, is er veel nieuws te zien. Ongepubliceerde correspondentie en originele (deels afgewezen) ontwerpen, waaronder die van Hermans zelf, liggen naast de boeken.”

Tijdens de opening [actief maken] zijn ook twee nieuwe boeken over Hermans gepresenteerd: Van pulp tot Pléiade. Het boek der boeken, een fotobibliografie van de werken van Hermans en Hermans Honderd

Van pulp tot Pléiade is een bibliografie die, volgens het voorwoord, completer is dan elke voorganger. Niet alleen doordat de bibliografie wél vertalingen en bekende roofdrukken bevat, maar vooral dankzij haar veel uitputtender weergave van illustraties voor alle typen uitgaven, inclusief herdrukken. 

Hermans Honderd is een bundel teksten geschreven door experts en liefhebbers van Hermans. Allerlei verschillende aspecten uit Hermans’ oeuvre komen aan bod, van romans tot aan zijn polemieken. 

Van de pen van Marc Schoorl, ex-redacteur van de WFH-verzamelkrant, verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans. Hierin maakt Schoorl zijn weg door het rijke oeuvre van Hermans en benadert hem niet alleen als schrijver, maar ook als denker en dichter. Zowel Hermans’ prestaties als zijn dieptepunten liggen onder Schoorls kritische blik. 

Op neerlandistiek.nl wordt elke dag tot aan het einde van het Hermansjaar een citaat uit Hermans’ oeuvre gepresenteerd. Hier is een archief van alle gekozen citaten te zien. 

Ten slotte heeft het project Hermans is hier geweest zijn eindpunt bereikt. Deze website catalogiseert honderd plaatsen die Hermans gedurende zijn leven bezocht heeft, bijgestaan door een korte beschrijving van zijn activiteiten daar. 

Meer over de Volledige Werken van Hermans kan hier worden gevonden.

--

Juno de Bruin

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden