Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde houdt pleidooi voor aanpak ontlezing

woensdag 4 maart 2020

De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren gaat achteruit. Daar moeten we meer tegen doen, vindt Jacqueline Bel, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Maandag 2 maart publiceerde NRC Handelsblad een pleidooi waarin zij het belang van literatuuronderwijs benadrukt. Bel wil zich samen met haar collega’s inzetten om het imago van het vak Nederlands op de middelbare school te verbeteren. 

Multatuli

2 maart is de geboortedag van de grote schrijver Multatuli. Op dezelfde dag gaf Bel op de Vrije Universiteit haar oratie, waarop het pleidooi in het NRC gebaseerd is. Bel bekleedt sinds december de nieuwe Multatuli-leerstoel aan de VU, die werd ingesteld in samenwerking met het Multatuli Genootschap. Multatuli vormt op de universiteit een boegbeeld voor de nieuwe minor ‘De schrijfacademie’. 

Wake-upcall 

Eind vorig jaar bleek uit het PISA-rapport dat het leesplezier en de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren sterk achteruit gegaan zijn. Daarom wijst Bel in haar pleidooi op het belang van leesonderwijs. Onderzoeken wijzen uit dat lezen goed is voor de ontwikkeling van creativiteit, taalvermogen en empathie. Daarnaast betoogt Bel dat literatuur belangrijke maatschappelijke kwesties aansnijdt. 

Een wake-upcall, noemt Bel het in haar pleidooi. Ze pleit voor een brede aanpak om de ontlezing tegen te gaan en benoemt dat er meer geld en aandacht moeten komen voor met name het leesonderwijs. 

Bel zegt dat ze er samen met haar collega’s alles aan wil doen om Multatuli, en de literatuur in het algemeen, weer een belangrijke plaats te geven. Ze sluit haar pleidooi af door zich te richten op de volksvertegenwoordiging en bevestigt dat onderzoek en onderwijs van literatuur dringend onze aandacht nodig heeft.

Meer lezen over Multatuli? Lees hier het interview met Klaartje Groot van het Multatuli Genootschap.

__

Bron: NRC.nl
Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden