Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Imme Dros en Harrie Geelen over het schrijven en illustreren van kinderboeken

woensdag 12 januari 2022

Nieuwsuur zendt deze week elke avond een interview uit met kinderboekenschrijvers op leeftijd, ‘van 83 tot 93’. Gisteravond was de beurt aan Imme Dros en haar man de illustrator Harrie Geelen. In Nieuwsuur. Vanavond, woensdag 12 januari volgt Els Pelgrom.

Imme Dros en Harry Geelen schreven en illustreerden kinderboeken die drie generaties kinderen ‘besloegen’. Beiden vertellen dat ze niet zo maar zinnen opschrijven. Dros schrijft zinnen met een cadans.

Dat onderschrijft Geelen. Hij deed verslag over hoe zijn vader in het Toritori, een niet-bestaande taal, een verhaal vertelde. Dat liet hij heel beeldend zien. Heel leuk om terug te kijken! Wat zijn vader deed, vond Harrie, was een verhaal vertellen met muziek.

De cadans waar Dros over vertelt, is te horen/ voor te lezen aan kinderen van 7+ in bijvoorbeeld het boek Van twee Vikingen. Over een tweeling die graag met hun sloep naar Amerika wil, de zee op. Een echte Viking zoekt ook de zee op. En deze tweeling wil een echte Viking zijn. De jongens fantaseren erop los. Ze beleven heel wat avonturen in de verhalen die Dros vertelt en Geelen illustreert. En kinderen komen op een leuke wijze meer te weten over Vikingen.

Dros schrijft en Geelen tekent wat ze schrijft. Zij vindt dat je voor kleine kinderen met taal kleine woorden moet schrijven, al het overbodige weglaten. Wel inhoud aan geven. “Sober schrijven, korte zinnen”.

Geelen: “Ik vertaal dat. Mijn tekeningen versieren het verhaal”. Hij tekent sober, levert geen commentaar, hij wil vooral niks afnemen van het verhaal.

Een leuk weetje…
De oudste zoon van het echtpaar heeft veel gelezen. Hun tweeling speelde heel veel met elkaar maar lazen weinig. Dros betaalde hen voor het lezen van een boek. “Je betaalt toch ook geld als kinderen op voetbal willen. Waarom zou je hun geen geld geven om een boek uit te lezen”.

--

Rita Pontororing

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden