Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Inschrijving geopend voor de “Hans Vervoort-prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard”

dinsdag 31 augustus 2021

Schrijver Hans Vervoort kondigde april jl. aan een prijs met zijn naam in te stellen. Vanaf morgen kunnen belangstellenden zoals uitgevers kandidaten aanmelden voor de prijs. Vervoort vindt dat er in de Nederlandse literatuur te weinig waardering is voor vertellers-proza en stelt daarom deze twee-jaarlijkse prijs van € 5000 in, voor het eerst uit te reiken in april 2022.

Op de website www.hansvervoort.nl is het aanmeldingsformulier te vinden. Daar is ook aangegeven welke procedure de jury zal volgen.

Vereisten proza:

  1. De verhalenbundel of roman moet Nederlandstalig zijn (niet vertaald) en voor het eerst verschenen zijn tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021.
  2. Het proza betreft realistische gebeurtenissen in heden of verleden, geen toekomst-verhalen.
  3. De gebeurtenissen vinden plaats in het leven van realistische personages.
  4. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van één personage.
  5. De stijl is bij voorkeur niet overdadig, liefst zuinig.
  6. Zelfspot bij de verteller geldt als pluspunt.
  7. Een zekere weemoed eveneens.

Jury

Een 3-hoofdige jury, bestaande uit voorzitter Arjan Peters  (literatuurcriticus), Roeland Dobbelaer ( Bazarow en De Leesclub van Alles) en Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel), zal de voor de prijs in aanmerking komende boeken beoordelen.

De shortlist wordt eind februari 2022 bekend gemaakt, de winnaar in april van dat jaar.

Hans Vervoort op zijn Facebook-pagina april jl. over de reden van het instellen van de Hans Vervoort-prijs:

“Vandaag, op mijn verjaardag, lijkt het me een goed moment om een nieuwe literaire prijs aan te kondigen. De HANS VERVOORT-PRIJS voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard. [...] Slapende rijk worden kan, merkten mijn gade en ik onlangs toen we ons in 1969 voor 60.000 gulden gekochte huis verkochten voor meer dan het 60-voudige.

Het gaf me de mogelijkheid om een stukje van die rijkdom te reserveren voor de promotie van een soort proza, dat het in Nederland slecht doet: goed leesbare verhalen zonder boodschap en zonder diepere lagen. Vertellersproza.

Leesbare verhalen zijn in Nederland nooit populair geweest. In de Nederlandse literatuur wordt er veel belang aan gehecht dat je van een verhaal 'iets kan meenemen': een nieuw inzicht, een nieuw licht op het bestaan, op de mensheid, op de wereld. Iets wat je levensvisie kan veranderen.

[...] Nogal wat schrijvers zijn er in gaan geloven dat ze een boodschap aan het publiek te brengen hebben. Maar wie de levensverhalen van schrijvers leest weet dat ze meestal zelf niets bakken van het bestaan en dus zo ongeveer de laatsten zijn aan wie je op dit punt iets kan hebben.

Ze weten van niks, net als iedereen, je mag alleen hopen dat ze dat wel beter kunnen opschrijven. Maar voor nieuwe inzichten moet je bij wetenschappers zijn, niet bij schrijvers.

Zelf heb ik in mijn werk angstvallig geprobeerd geen boodschap te brengen en schrijverswijsheden te vermijden. Ik wilde als schrijver vooral lotgenoot zijn van de lezer, beschrijven wat een mens kan overkomen en hoe je je daar tegen te weer kan stellen of eraan ten onder kan gaan. Ik wist dat ik daarin geslaagd was toen een bekende recensente van de Volkskrant schreef dat mijn verhalenbundel 'Geluk is voor de dommen' (2003) een mooie bundel was. Maar, voegde ze er als kritiek aan toe: “je wereldbeeld is geen millimeter verschoven” na het lezen.

Preciezer is het ingebakken probleem van onze dominees-literatuur eigenlijk niet weer te geven. Hopelijk kan de Hans Vervoort-prijs wat meer waardering brengen voor proza dat NIET beoogt iemands wereldbeeld te veranderen. Maar dat die wereld gewoon beschrijft." Hans Vervoort

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden