Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Interview met Jeroen Ensink, oprichter van Boeken Lezen

maandag 19 april 2021

Boeken Lezen is de organisatie van oprichter en bedenker Jeroen Ensink. Sinds kort hebben Boeken Lezen en Bazarow een samenwerking. Jeroen beheert het grootste Twitteraccount in Nederland over boeken, groter dan bijvoorbeeld NRC Boeken. Jeroen heeft met Boeken Lezen  op Twitter ruim 22 duizend volgers en het groeit nog steeds. Boeken Lezen heeft ook diverse andere online platformen (Instagram, Facebook) waar alles rondom de boekenbranche wordt gedeeld. Sinds kort is daar ook de website bijgekomen.

Ik was heel benieuwd naar het verhaal van Jeroen en zijn platform. Hoe is het ontstaan? Waar komt het succes van Boeken Lezen op Twitter vandaan? Dit en de nieuwe samenwerking met Bazarow zorgen ervoor dat ik wel meer wilde weten over de man achter deze organisatie. 

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Kun je vertellen hoe Boeken Lezen is ontstaan?

“Boeken Lezen is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het is precies tien jaar geleden begonnen op Hyves, toen heette het ook nog de ‘Boekenhyve’. Ik schreef toen elke maand een recensie, eigenlijk een ‘boek van de maand’. Dit deed ik op mijn persoonlijke pagina. Toen kreeg ik reacties van mensen dat zij het fijn zouden vinden als ik er een vriendenpagina van zou maken. Toen werd het een soort bedrijvenpagina en tot mijn grote verbazing had ik eigenlijk al heel snel 10.000 volgers. Mensen vonden de recensies leuk en begonnen te reageren op de dingen die ik plaatste. Op deze manier kwam ik ook in contact met auteurs. Deze auteurs wilden dan dat ik hun boek las, er een recensie over schreef en dit vervolgens publiceerde. Dit vond ik superleuk om te doen.

Ik ben dit alles echt vanuit een hobby gaan doen. Ik heb nooit een commercieel belang gehad. Het voelde voor mij als mijn eigen online boekenclub. Ik had dan weliswaar 10.000 volgers, maar de reacties kwamen vaak van hetzelfde groepje mensen. Ik heb toen contact gezocht met een van deze mensen, Marieke Schepers. Zij heeft mij geholpen met wat andere dingen te publiceren, bijvoorbeeld polls, agendastukken en recensies van ons item ‘Boek van de Maand’.

Daarna is Boeken Lezen echt groter geworden. Maar op een gegeven moment stopte Hyves ermee en ben ik verder gegaan op Facebook en op Twitter. Daar groeide het al heel snel weer, net zoals destijds op Hyves. Op de Twitter- en Facebookpagina’s publiceer ik nieuwsitems gerelateerd aan het onderwerp ‘boeken lezen’. De gedachte hierachter is dat als mensen het account van Boeken Lezen volgen dat zij direct op de hoogte zijn van alles wat met boeken te maken heeft. Hierbij kun je denken aan stripboeken, nieuwe boeken, recensies of nieuws rondom een auteur. Dus eigenlijk alles wat in de breedste zin met boeken lezen te maken heeft, publiceer ik op deze accounts.” 

Is Boeken Lezen je eigen bedrijf? Of werken er meerdere mensen aan mee?

“Het is niet echt een bedrijf. We generen bijna geen geld, er is geen verdienmodel. Wij hadden een affilliate met bol.com en het geld wat ik daarmee verdiende zette ik om in prijsvragen. Ik gaf dan bijvoorbeeld boekenbonnen weg. Het is dus echt een vrijwilligersproject. Ik doe dit nu samen met Paulien Hagendoorn. Zij geeft mij dan wel eens wat teksten en wat linkjes voor de pagina’s. Ik ben vier á vijf keer in de week bezig met wat tweets in de toekomst in te plannen, die ik dan ook weer doorplaats naar het Facebook-account.

Ik denk dat we 10 tot 15 tweets per dag geautomatiseerd hebben; we plaatsen dus maar voor een deel handmatig. Het is echt een hobbyproject voor mij. Omdat we nu bijna 23.000 volgers hebben ben ik nog zeker geneigd om door te gaan; er komen nu per maand op Twitter zo’n 100 tot 120 nieuwe leden bij. De respons en het groeiende aantal volgers stimuleren mij om het account nog een tijd voort te zetten. ”

Kun je iets meer vertellen over jezelf? Wie ben je? Heb je altijd al een passie voor boeken gehad, zo ja, waar komt deze vandaan?

“Ik ben 48 jaar en ik woon in Hoogeveen. Op dit moment ben ik werkzaam als Senior Accountmanager / Marketeer bij ATENSUS Detachering in Meppel. Zelf heb ik in mijn jeugd eigenlijk heel weinig gelezen. Je had boekenlijsten op school en tegen het lezen omdat het móét heb ik een aversie. Het lezen van boeken kwam pas in mijn studententijd. Toen ik in Groningen HBO Bedrijfskundig Management studeerde kwam ik in aanraking met boeken van John Grisham. Dit waren echte thrillers en dat vond ik heel fijn lezen. Toen is mijn gevoel bij boeken lezen begonnen. Op latere leeftijd – rond mijn 30ste – ben ik mij ook echt gaan interesseren voor andere auteurs en titels. Vaak krijg je ook tips van mensen die je spreekt over boeken. Ook luisterde ik altijd naar Giel Beelen op de radio. In zijn ochtendshow had hij eens per maand een boekenrubriek en daar kwamen dan titels en auteurs voorbij die ik helemaal niet kende, bijvoorbeeld Kim Moelands, Matthijs Kleyn of Patrick van Rijn. Hoewel ik deze auteurs niet kende ging ik toch de boeken lezen omdat hij het zo leuk bracht. Nu kan ik elke dag wel een boek openslaan en in de vakanties lees ik ook echt wel door.“

Welk genre lees je graag? Je vertelde hier voor dat je vroeger graag thrillers las, is dat dan nu nog steeds zo?

“Thrillers vind ik altijd nog heel leuk! Mijn voorkeur ligt nu wel meer bij historische thrillers, zoals boeken van Simone van der Vlugt. Ik ben nu bezig in de trilogie De stilte van de witte stad. Dit zijn drie boeken die zich afspelen in een historische setting en dat vind ik heel leuk! Ook heb ik een voorkeur voor waargebeurde verhalen, zoals de boeken van Kim Moelands. Verder laat ik me graag leiden door de bestseller 60. Dat is een lijst waar ik elke week naar kijk voor het Twitter-account van Boeken Lezen. Dan kijk ik of er een leuke titel zie en dan kijk ik bij de recensies van Bazarow over het desbetreffende boek. Hieruit bouw ik een mening op over het boek en besluit ik of ik het koop. Tegenwoordig ben ik dus wel breder georiënteerd dan alleen thrillers.” 

Sinds kort heb je een nieuwe website, kun je daar meer over vertellen? Wat is het bereik?

“Ja dat klopt! Deze website hebben we helemaal zelf gemaakt. Je ziet er ook aan dat het voor de hobby is en dat vind ik leuk: de website is nog in een beginfase. Als ik zie hoeveel bezoekers we krijgen dan komt 85% via een linkje van Twitter, dus de vindbaarheid van de website is nog niet optimaal, maar ik denk dat het op dit moment om zo’n 20 tot 30 unieke bezoekers per dag gaat. Bij ons Twitter-account is dit vele maten groter! Ik zie Twitter dan ook als het hoofdaccount van Boeken Lezen en de website als ondersteuning.”

Met welk doel heb je boeken Lezen opgericht? Hoe omschrijf je de missie van Boeken Lezen?

“Het is een hobby, daarom heb ik geen bedrijfsplan. Maar het “plan” wat ik dan heb richt zich op de boekhandels; vooral door de samenwerking met Bazarow. Op dit moment houdt deze samenwerking in dat we elkaars berichten retweeten/delen en ik ben affiliate bij Bazarow. Daarnaast kunnen we wellicht straks ook wat met het CPNB doen (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, red.). De missie verschuift dus eigenlijk naar het ondersteunen van de boekhandel in zijn totaal. Zij hebben het op dit moment natuurlijk heel moeilijk vanwege de coronacrisis. Zeker nu we afscheid hebben genomen van bol.com verschuift de missie naar het ondersteunen van de boekhandel.”

Toch zie ik ook nog verwijzingen naar bol.com? Hoe werkt dat?

“Dat wordt uitgefaseerd. We hebben nog wel een aantal tweets gepland staan, maar die stoppen uiteindelijk. Er komen dus geen nieuwe tweets meer van. Zodra de al door ons geplande tweets eruit zijn, gaan we ons 100% richten op Bazarow.”

Je bent heel actief op Twitter. Hoe zit dat met Instagram en Facebook? En waarom ligt de voorkeur bij Twitter?

“Dat is een goede vraag. Op Facebook hebben we ongeveer 4.500 volgers. Op Facebook publiceren we twee tot drie acties per dag. Twitter is veel vlugger dus je moet daar vaker aanwezig zijn. De hoofdmoot ligt op Twitter omdat daar we daar ook veel meer volgers hebben. We hebben ook Instagram, maar daar staan pas drie posts op. Ik ben zelf nog niet overtuigd van het bereik op Instagram. Dit komt omdat je geen linkjes kunt publiceren bij je post (ze zijn niet aanklikbaar). Vaak moet je er dan bij zeggen dat de link in je bio staat, zodat mensen op die manier kunnen doorklikken. Terwijl je mensen echt kunt leiden naar een nieuwsitem met een tweet. Misschien moet ik op Instagram meer de nadruk leggen op mooie foto’s van boeken, ik ben er nog niet helemaal over uit. De interactie en respons op Twitter is vele malen groter en daarom ligt daar mijn voorkeur.”

Waarom is Boeken Lezen zo succesvol?

Dat komt door de content. Bij Boeken Lezen staat alles over boeken op één pagina. Het gemak daarvan is wat mensen aantrekt, denk ik. Daarnaast denken we goed na over de content, hierbij kun je denken aan evenementen als de Boekenweek. We spelen ook in op de activiteiten rondom boeken in Vlaanderen bijvoorbeeld de grote boekenmarkt van Antwerpen. We hebben dus wel een soort contentkalender. Daarnaast proberen we een beetje in te haken op speciale dagen, denk hierbij aan 1 april of de ‘dag van de warme trui’. Verder laat het zich denk ik voor 60% leiden door berichten die op dat moment worden geplaatst, die dan voor de boekenwereld relevant zijn. Bijvoorbeeld de longlist voor de Geschiedenis Prijs of de prijzen die de afgelopen tijd uitgereikt worden. Maar ook nieuws zoals dat van Abdelkader Benali die zich terug trekt bij de 4 mei herdenking.“

Wat zijn de langetermijndoelen van Boeken Lezen?

“Die heb ik eigenlijk niet. Ik wil gewoon meer volgers krijgen, dat is dan denk ik één doelstelling. Op dit moment zijn we druk bezig met het ontvolgen van mensen die ons niet terugvolgen. Dit proberen we nu softwarematig voor elkaar te krijgen. We hopen hiermee een betere verhouding tussen volgers en volgend te krijgen op twitter. Langetermijndoel is dat wat we nu doen, dat we dat volhouden, alleen dan met nog meer volgers. Ik heb verder geen langetermijndoel waar ik naar streef. Op het moment dat er geen interactie meer zou zijn, is het moment misschien daar om ermee te stoppen, maar voor nu zie ik daar nog lang geen reden toe. ”

Waarin onderscheidt Boeken Lezen zich ten opzichte van andere platformen? En zie je andere sociale media-accounts die te maken hebben met boeken als concurrentie?

“Ik merkte dat toen ik begon op Twitter, ik heel veel concurrentie had. Al deze accounts zijn na verloop van tijd gestopt. In mijn ogen is er momenteel niemand meer op Twitter die doet wat wij doen. Natuurlijk zijn er wel uitgeverijen en diverse accounts rondom boeken, maar ons account is onderscheidend doordat wij zo een breed scala aan onderwerpen rond boeken behandelen. Ik denk dat onze lange adem er voor heeft gezorgd dat we op dit moment het grootste Twitteraccount zijn over boeken. “

Je werkt sinds kort ook samen met Bazarow. Waarom heb je voor Bazarow gekozen?

“De gedachte van Bazarow vind ik erg mooi: dat van de verkoop weer een deel terugkomt in de sector. In het verleden heb ik samengewerkt met Roeland (hoofdredacteur Bazarow, red.). Hij wist niet dat ik achter het account Boeken Lezen zat, dus dat was wel grappig. Hij heeft mij toen gebeld om te kijken of we konden gaan samenwerken, en zo is het balletje gaan rollen.

Ik ben een tijdje geleden ook benaderd door het CPNB, omdat ik de #Ikleesthuis gebruikte. Dit vonden zij wel een mooie gedachte en vroegen of ik met hen ook het een en ander wil bekijken. Ik vind het heel leuk om samen te werken met boekhandels en hen op deze manier te steunen. Ik wil de boekenbranche steunen waar ook maar kan. Al helemaal tijdens deze corona periode waarin zij het zwaar te verduren hebben.”

Je vertelde eerder al dat Boeken Lezen dit jaar tien jaar bestaat. Komt er nog een feestje?

“Dat klopt, we bestaan dit jaar tien jaar. Dit wil ik vieren door elk kwartaal een prijsvraag te organiseren. De eerste prijsvraag is al geweest, ik heb hier toen ook hele leuke respons op gekregen. Ik heb toen twee boekenbonnen van 15 euro weggegeven. Voor juni komt er een tweede prijsvraag, waarbij men weer kans maakt op een boekenbon.”

Bekijk hier het Twitteraccount en Facebookaccount van Boeken Lezen voor meer informatie! En vergeet niet een kijkje te nemen op de website!

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden