Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Interview met Robbin Reijnen, oprichter van Bksy

maandag 22 februari 2021

“Zeg me wat je leest, dan zeg ik wie je bent!”

Bksy (uitgesproken als ‘Boeksie’) is een mobiele app waarmee je toegang krijgt tot de boekencollectie van anderen. Het is een soort boekenuitwisseling tussen lezers. Door je eigen boeken in te scannen met je telefoon kun je boeken beschikbaar stellen aan de mensen die bij je in de buurt of in je dorp of stad wonen. Bksy zoekt het vertrouwen bij zijn lezers in de nabijheid. Haar missie: ‘Boek- en leesliefhebbers zoveel mogelijk boeken laten uitwisselen.’ Op dit moment heeft Bksy zo’n 8000 gebruikers.

Een van de initiatiefnemers van Bksy is Robbin Reijnen. Hij woont in Utrecht en rondde in 2012  zijn studie af. Met de oprichting van Linc  tijdens zijn afstuderen is eindelijk Reijnens ondernemende leven gestart. Uit zijn bedrijf zijn diverse nieuwe startups, initiatieven en programma's ontstaan. Het is begonnen met Wonderlab en Droomcafé, waarin met name anderen worden gefaciliteerd om succesvol te innoveren en ondernemen. Daar heeft hij zich steeds meer gespecialiseerd in het trainen, begeleiden en kick starten van (studerend) ondernemend talent. In 2015 is daar zijn eigen startup Bksy bijgekomen waarin Reijnen zichzelf ontwikkelt en specialiseert in ondernemen binnen de (digitale) deel- en platformeconomie. Reijnen heeft een fascinatie voor de boekenkast van anderen: “Wat lezen zij? En wat staat er in al die mooie boekenkasten achter de voordeuren van mensen. En daarna dacht hij: wat nou als je deze boeken kan delen met elkaar?” Hij zag het als een middel om met elkaar in contact te komen; een verbindingsmiddel. Reijnen: “Zeg me wat je leest, dan zeg ik wie je bent, is een bekend gezegde. Je krijgt door de boeken die iemand leest een goed beeld van wie iemand is.” 

Hoe werkt Bksy dan eigenlijk? 
Allereerst kun je via je telefoon of IPad op de app store of via Google Play Bksy downloaden. Vervolgens maak je een account aan, dit kan met je Apple- of Facebook account. Maar je kunt ook handmatig een nieuw account aanmaken. Daarna vraagt Bksy om je boekenkast locatie in te stellen en je profiel verder aan te maken. In de onderste balk heb je een keuzemenu (‘ontdek’, ‘notificaties’, ‘sociaal’, ‘boeken’ en ‘profiel’). Om een boek te zoeken ga je naar ontdek en voer je vervolgens het boek in dat je wil lezen. Als het boek er is, klik je het aan en kun je een samenvatting lezen en toont de app hoeveel van deze exemplaren bij jou in de buurt zijn, om te lenen. Hier klik je op en vervolgens kun je een leenverzoek doen. Wanneer je leenverzoek wordt geaccepteerd, dan krijgt de uitlener je e-mailadres en jij die van de uitlener zodat jullie een afspraak kunnen maken.
Om een boek van je eigen collectie toe te voegen ga je in het keuzemenu naar boeken. Rechts boven in het scherm zie je een plusje staan, hier klik je op om een boek toe te kunnen voegen. Vervolgens kun je de barcode (ISBN) scannen van het boek, of je voert deze handmatig in. Je kunt van het boek dat jij toevoegt ook een recensie schrijven en alle productspecificaties invoeren.

Om de app met vrienden te kunnen gebruiken, ga je in het keuzemenu naar sociaal. Hier kun je vrienden uitnodigen en vervolgens kun je met hen boeken uitwisselen. Het is niet mogelijk om in de app van Bksy daadwerkelijk het boek te lezen. Het is wel mogelijk om te zien wie welk boek heeft, om deze te leen te vragen.
Er zijn nu zo’n 8000 gebruikers en er staan ongeveer 80.000 titels op Bksy. Er worden op dit moment 1443 boeken uitgeleend.

Het platform roept interessante vragen op. Want hoe zit dat dan met de boekhandel, vormt Bksy niet een bedreiging voor een sector die het tijdens deze crisis enorm zwaar te verduren heeft? En waar zit het verdienmodel, aangezien de applicatie gratis is voor de consument? In dit interview geeft Reijnen meer inzicht in zijn bedrijf Bksy. Bekijk hier het youtubekanaal van Bksy met onder andere uitleg over het gebruik van de app.

Waar komt je passie voor het lezen van boeken vandaan?
“Ik heb de passie voor het lezen van boeken niet van jongs af aan. Heel eerlijk gezegd zag ik het boek meer als een designproduct. Ik was vooral geïnteresseerd in het boek als mooi product of hebbedingetje. In de zomer las ik zeker een paar goede romans. Dit is afgelopen jaren wel helemaal omgedraaid door Bksy. Ik lees tegenwoordig heel wat meer dan vroeger. Bksy ontstond niet zozeer door het lezen, veel meer vanuit mijn interesse voor de mensen en om te kijken hoe je de verbinding tussen mensen kunt versterken.”

Hoe zou je de missie van Bksy omschrijven?
“Heel kort door de bocht: mensen zoveel mogelijke boeken laten uitwisselen middels Bksy.” 

Waarom? 
“Boeken staan grotendeels  niks te doen. Terwijl er veel waarde in boeken zit. In de eerste plaats om gelezen te worden door anderen. Maar daarnaast dus ook als connectiemiddel. Door dat we meer boeken delen, delen we meer verhalen. Als we meer verhalen delen komen we meer met elkaar in contact; worden we verrijkt en geïnspireerd.”

Welk probleem lost Bksy op?
“Concreet: de beperkte toegang tot boeken. Het volgende boek dat je wilt of moet lezen is veel dichterbij dan je denkt. Het staat al tien keer in een boekenkast bij jou in de straat of ligt bij een vriendin die je morgen toch al ziet. 
Niet iedereen wil elk boek wat hij of zij wil lezen ook permanent bezitten. Als je een medium tot heavy lezer bent dan kunnen de meeste mensen het gros van deze boeken niet in de kast opslaan. Met Bksy kun je zo’n boek toch lezen, zonder het te kopen. Zeker omdat lang niet alle boeken in de bibliotheek staan of nog beschikbaar zijn in de boekhandel is Bksy een grote toevoeging op het boekenaanbod. Voor studenten betekent dit dat Bksy toegang verleent tot kennis. Voor verzamelaars betekent het dat Bksy toegang verleent tot ruimte:, wanneer ze thuis geen plek meer hebben om de boeken kwijt te kunnen, kunnen ze via ons tijdelijk een boek bezitten, door te lenen.” Op veel andere gebieden in ons leven draaien we van bezit naar toegang. Bij boeken is dit nog mondjesmaat het geval. Dit willen wij veranderen.”

Door de coronacrisis hebben veel boekhandels het zwaar. Er is zelfs een campagne opgestart om de consument aan te zetten boeken bij de boekhandels te halen. Gaat Bksy er niet voor zorgen dat nog meer  boekhandels failliet gaan? 
“Ik kan het niet hard maken, maar wij zijn overtuigd van niet, integendeel. Bksy- gebruikers zijn ‘medium’ tot ‘heavy’ boekenliefhebbers. Dit zijn al mensen die boeken kopen bij hun lokale boekhandel. Kortom, het kan volgens ons naast elkaar bestaan en elkaar versterken. Voorbeeld: ik ontdek via Bksy een nieuw boek bij een vriendin in de boekenkast. Ik leen het van haar. Vervolgens denk ik” ‘dit is zo goed, ik wil dat laatste boek van deze schrijver sowieso lezen en dit boek wil ik echt hebben.’ Ik koop het bij mijn lokale boekhandel. Dit voorbeeld is letterlijk een eigen voorbeeld van mijzelf. Ik leende het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans. Ik was verkocht en wil nu al zijn boeken hebben. Delen, lenen, (2de hands) kopen. Het hoort bij elkaar.”

Wat zijn de langetermijndoelen van Bksy?
“Bksy uitbouwen naar zo’n 50 tot 100 duizend gebruikers en het liefst nog veel meer natuurlijk. Bksy is afhankelijk van massa gebruikers per regio . Hiermee bedoel ik dat er wel een aantal gebruikers in jouw regio de app moeten gebruiken, om de boeken te kunnen uitwisselen. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter. In grote steden hebben we al een goede dekking, in de regio moeten we nog groeien om relevant te zijn. We moeten een groeiversneller zien te pakken. We willen serieuzer worden, zodat het verdienmodel mee kan groeien.” 

Hoe zit het tussen Bksy en de bibliotheken?
“We delen dezelfde missie natuurlijk. Toch verschillen we erg van elkaar. Samenwerken kan veel opleveren, maar is ook een uitdaging. Wij zijn klein, digitaal, snel en moeten het zelf rooien. De bibliotheek is groot, publiek en log. Ik geloof in samenwerking, maar die moet dan goed gefaciliteerd worden door serviceorganisaties van bibliotheken.”

Maar hoe zit het met het verdienmodel?
“Het is gratis om lid te worden van Bksy. We hebben premium functionaliteiten ontwikkeld waar wel voor betaald wordt. Dit zijn functionaliteiten waarmee bijvoorbeeld scholen Bksy professioneel inzetten om hun bibliotheek mee te beheren. Daarnaast kun je op ons platform de boeken kopen als je dat wilt. Uiteindelijk willen wij dit het liefst koppelen aan de lokale boekhandel, om hen zo te steunen. Dit pas goed bij onze waarden en onze gebruikers. Misschien moeten we wel gaan samenwerken met Bazarow?”

Wil je meer te weten komen over Bksy? Klik hier

--

Sabine Bunschoten

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden