Bazarow stopt per 25 mei als boekverkoper, maar gaat door als boekenplatform. Lees hier het nieuwsbericht !

Jeroen Brouwers overleden

donderdag 12 mei 2022

Gisteren overleed Jeroen Brouwers, op 82jarige leeftijd. De ‘grootmeester der Nederlandse letteren’ schreef tientallen boeken en ontving talloze prijzen voor zijn werk. Vorig jaar in deze week ontving Brouwers nog de Libris Literatuurprijs voor zijn laatste roman, Cliënt E. Busken, een dag uit het leven in een psychiatrische instelling. Volgens het DWDD-boekenpanel is Cliënt E. Busken “een grumpy old man on speed”.

We gedenken deze belangrijke en gevierde auteur vandaag met citaten van onze recensenten over zijn boeken.

De laatste deur

Quis leget haec?: “De laatste deur van Jeroen Brouwers heeft als ondertitel Essays over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren. Dat klinkt weinig opwekkend en dat is het ook niet, toch is het een groots boek dat ik in één adem uitlas.”

Cliënt E. Busken

Nico Voskamp: “Het is lastig te pinpointen waar de charme van dit door cliënt E. Busken op papier geslingerde schotschrift precies in schuilt. Zit het in de compromisloze opzet: een oude man die rolstoelgebonden zijn laatste dagen in een sterfhuis slijt en dat op papier zet? Of in de taal: een eruptionele stroom om zich heen bijtende woorden, geregen tot snerpende zinnen, achter elkaar gezet tot een achtbaanverhaal? Of de allesdoorrijgende woede over het hulpbehoevende bestaan als kwijlende seniel-in-een-rolstoel? Of gewoon de kracht van woorden, uitermate welgekozen woorden?”

Het hout

Tim van Gerven: “Op grote doelen is het goed schieten. Op Het hout, de nieuwste roman van Jeroen Brouwers, die ik toch zonder enige terughoudendheid een van onze grootste nog levende schrijvers kan noemen, valt het nodige af te dingen. Met een beetje kwade wil zou je na opsomming van de minpunten het gehele boek met een onvoldoende kunnen afserveren. Wie echter over de tekortkomingen heen weet te kijken, leest een indrukwekkende afrekening met de katholieke kerk, die zowel knettert en pulseert van woede als van taalvirtuositeit.”

Datumloze dagen

Annemijn Molenaar: “Jeroen Brouwers Schrijft Een Boek. Zeven jaar romanstilte, en dan ontstaat Datumloze dagen, een pracht, opgedragen aan en opgezet als monoloog voor Roef Ragas. Want de overleden acteur –bewonderaar van Brouwers- zou er het theater mee in gaan. De première in Maastricht, op 13 mei 2008, staat nog steeds geprogrammeerd. De dood van Brouwers eigen zoon, vorig jaar, bracht ‘zijn chronologie in de war’. Vanuit die wanorde ontstond het idee voor dit boek: een datumloos, ongemarkeerd werk, dat in één zin lijkt te zijn uitgesproken.”

“De vertelling verloopt zoals de verteller zijn herinneringen oproept: niet- chronologisch, verschillende personen of zichzelf aansprekend, associatief, dromend. Zijn taal is raak, zijn woorden zo knap naast elkaar gezet. Uitdrukkingen als ‘ze was lang van draad’ en ‘armen in accolade om hem heen slaan’ zijn in een boek dat zo bol staat angst en dood per ongeluk grappig. Brouwers schrijft allermooist. Nooit gezwollen, altijd kwetsbaar, in mineur op zijn sterkst.”

Bittere bloemen

Rein Swart: “Bittere bloemen is een wonderlijke, maar wonderschone leeservaring met hoge bergen en een enkel dal, waarin de spanning dreigt te verslappen, maar ten slotte weet Brouwers de ringen weer bekwaam in handen te krijgen.”

Brouwer zei over zijn boeken: "Zij zijn de voetstappen die ik nalaat op mijn weg. Al mijn boeken zijn autobiografisch en niettemin alle gelogen – ik schrijf dan ook niet historie, maar literatuur: de mijne. Ik ben de verhalen die ik vertel."

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden