Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Jona Lendering reist af naar Avignon voor zijn nieuwe boek

donderdag 8 juli 2021

Historicus Jona Lendering is bezig met een nieuw boek. Het boek gaat over Hannibal, en preciezer waar deze wel of niet de Alpen overgestakn. Om “inhoudelijke puntjes op de i te zetten” reisde hij afgelopen maandag af naar de Alpen. Lendering schrijft over zijn ervaringen in de Alpen op zijn blog: 

“De regen zouden we zelfs als authentiek kunnen beschouwen, want uit dendroklimatologisch onderzoek blijkt dat het destijds opvallend vochtig was en mogelijk iets warmer dan tegenwoordig.”

Het boek gaat dus heel specifiek in op wat we wel en niet weten over Hannibal, de beroemde tegenstander van de Romeinen. De naam Hannibal, legeraanvoerder van Carthago, is over heel Europa bekend, iedereen die het hoort ziet waarschijnlijk olifanten in de Alpen voor zich. Toch is er ook heel veel wat we niet weten, waaronder het, volgens Lendering onbenullige, feit waar precies Hannibal de Alpen overstak. Juist omdat er weinig bekend is, gaat Lendering veel in op werkwijzen van oudheidkundigen en welke processen zij allemaal toepassen om een beeld te krijgen van wat er gebeurd is. Dat dit veel uitgebreider is dan alleen oude teksten erop naslaan, blijkt wel uit de flaptekst: 

“De overlevering van antieke teksten, de stereotypen waarvan antieke auteurs zich bedienden, klimaatreconstructie, het antieke landschap en de darmflora van zoogdieren behoren tot de onderwerpen die aan de orde komen.”

Leuk aan dit boek is dus dat het niet alleen informatie geeft over de gebeurtenis zelf, maar ook een kijkje biedt achter de schermen. Lendering is de aangewezen persoon om meer over wetenschappelijke processen te schrijven, in het dagelijks leven is hij werkzaam in de wetenschapsvoorlichting. Ook breekt hij op zijn blog regelmatig een lans voor het belang van het wetenschappelijk proces, in tegenstelling tot de mode van tegenwoordig om zo snel mogelijk naar een conclusie toe te werken.

Het boek zal in januari in de winkels verschijnen, maar is alvast te reserveren via deze link.

Van Lendering verschijnen sinds 1998 boeken, waaronder Xerxes in Griekenland, Alexander de Grote, Bedrieglijk echt en vele anderen. Op Lenderings blog, Mainzer Beobachter, staat een uitgebreide lijst van alles wat hij geschreven heeft. Op dit blog is ook het bericht over zijn nieuwe boek te vinden. Ook was Lendering te gast bij DLVAlive. Hij praat hier over zijn eigen boeken, maar ook over bronnen en andere historische boeken. Via deze link kun je de DLVAlive-avond terugkijken. 

--

Richtje Scholtmeijer

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden