Jongens minder vaak naar de universiteit vanwege dalende leesvaardigheid

Jongens gaan minder vaak naar de universiteit dan meisjes. Dat komt doordat jongens slechter zijn gaan lezen, verklaart hoogleraar psychologie Gijsbert Stoet in een interview met NRC. Met zijn Amerikaanse collega David Geary schreef hij een onderzoeksartikel over het verband tussen de deelname van jongens aan het hoger onderwijs en hun dalende leesvaardigheid.

Voor de meeste OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) geldt dat 45 procent van de studenten aan universiteiten man is. Stoet en Geary keken naar de leerlingen van het PISA-onderzoek (een internationaal onderzoek naar de vaardigheden van leerlingen) van 2012 en hun deelname aan het hoger onderwijs in 2017. Hieruit bleek: hoe lager de leesvaardigheid, hoe minder doorstroom naar de universiteit. 

Stoet vertelt in het interview dat meisjes gemiddeld sneller zijn in het ontwikkelen van hun taalvaardigheid dan jongens. In het basis- en voortgezet onderwijs doen meisjes het over het algemeen beter. Dat komt doordat vaardigheden waar jongens goed in zijn, in OESO-landen vaak minder op waarde geschat worden, legt Stoet uit. Lezen wordt belangrijker geacht dan bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht. 

Het is belangrijk om vakken aan te bieden die passen bij de vaardigheden waarin jongens gemiddeld beter zijn, zegt Stoet. Er moet in het onderwijs rekening gehouden worden met de verschillen tussen jongens en meisjes. Daarnaast is het belangrijk om jongens weer aan het lezen te krijgen. Hoe dat zou moeten gebeuren, daar heeft Stoet helaas geen duidelijk antwoord op. 

--

Door Jorien Tromp
Bron: NRC.nl

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden