Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Kan dat? Mag dat? Een minister van Cultuur die geen vrouwelijke auteurs leest?

vrijdag 28 augustus 2020

Datum: 28-08-2020

Eerder deze week publiceerde HP/De Tijd een interview met Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, over haar literaire voorkeuren. Ze vertelde dat ze eigenlijk voornamelijk mannelijke Nederlandse auteurs (Claus, Mortier, Van der Heijden) leest, want ze “kiest voor de mooiste boeken en niet voor de persoon die het geschreven heeft.” Het kan dus, een minister van Cultuur die geen vrouwelijke auteurs leest. Maar mag het ook? In NRC Handelsblad van gisteren dienen een aantal vrouwelijke auteurs, Manon Uphoff, Christine Otten, Sanneke van Hassel, Tessa Leuwsha, Jannah Loontjens, Shantie Singh en Fleur Speet de minister van repliek. “Hoe is het mogelijk?” vragen de auteurs zich af, “enerzijds het geweldig heuglijke feit dat Marieke Lucas Rijneveld de International Bookerprize krijgt toegekend, en anderzijds een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die in HP/De Tijd enkel witte mannen tot haar favorieten van de Nederlandse literatuur rekent.”

Onacceptabel vinden de auteurs. “Zo’n smaak is Ingrid van Engelshovens goed recht, zou je denken. Als ze timmerman was, of oncoloog, of het vuilnis ophaalde ja. Maar niet als een minister met een voorbeeldfunctie, die diversiteit en inclusiviteit als speerpunt van haar beleid voert.”

En vervolgen de auteurs: “Wat ze eigenlijk had moeten zeggen, was: „Ik heb een flinke blinde vlek. Ik heb me in al die jaren veel te weinig verdiept in diversiteit, ik lees geen werk van zwarte schrijvers, ik lees geen werk van mensen met wier achtergrond ik niet zo vertrouwd ben, ik lees geen werk van gerenommeerde vrouwelijke auteurs, sterker nog: ze zijn me de afgelopen jaren niet opgevallen, dat is allemaal niet op mijn netvlies terechtgekomen, en dat is een blinde vlek waar ik wat aan ga doen.”

Om deze kwestie zal de minister wel niet hoeven af te treden. In maart zijn er Tweede Kamer verkiezingen, dan komt er een nieuw kabinet. Dan maar hopen dat daarna er een minister op cultuur komt met een brede weidse blik, over het hele literaire speelveld.

--
Door Roeland Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen