Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Laat Goeverneur thuiskomen in de Goeverneurstraat

woensdag 26 augustus 2020

Datum: 26-8-2020

Nieuws: De Stichting Straatpoëzie Groningen wil in de J.J.A. Goeverneurstraat een gedicht van Goeverneur plaatsen. Ontwerp en toestemming zijn geregeld, nu is er nog geld nodig. Daarom doet de stichting een oproep aan Groningers en poëzieliefhebbers van elders een bedrag te doneren. Al vanaf 5 euro kun je meedoen, hogere bedragen zijn welkom.

Wie was J.J.A. Goeverneur?

Johan Jacobus Antonie (Jan) Goeverneur werd in 1809 geboren in Hoevelaken alwaar zijn vader predikant was. In 1816 verhuisde hij naar Groningen. Hier ging hij theologie studeren. Met een aantal medestudenten richtte hij de Groninger Studenten Almanak op. Voor dit blad schreef hij vele bijdragen onder de naam Jan de Rijmer.

Goeverneur werd bekend als schrijver en vertaler. Hij vertaalde onder andere ‘De Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen’ (1858). Voor studentencorps Vindicat Atque Polit schreef hij het plechtige ´Zwaardlied´, dat nog steeds wordt gezongen. Van 1843 tot 1879 was hij redacteur van het familieblad ‘De Huisvriend’. Goeverneur bleef zijn gehele leven vrijgezel en woonde op meerdere adressen in de stad Groningen. Hier overleed hij op 18 maart 1889.

Om welk gedicht gaat het?

Aan het eind van zijn leven schreef de verstokte vrijgezel ´De oude vrijer´, waarin hij zijn eenzame bestaan beschrijft. Ondanks zijn literaire successen leefde hij in armoedige omstandigheden, als onderhuurder in een kamertje. Het schrijfwerk werd slecht betaald en de jenever was duur.

De oude vrijer

Op de eenzame heide
Een slingerend riet;
Een boom zonder vruchten,
Dien niemand aanziet:

Zoo sta ik in ’t leven,
Na ‘t wijken der jeugd,
Verlaten, verstoken
Van blijheid en vreugd.

En als ik naar huis kom,
Daar wacht mij geen groet;
Ik vind mijne kamer
Leêg als mijn gemoed.

En trek ik de stad uit,
Geen mensch klaagt daarom,
Dan hoogstens mijn hospes…
Ik vat wel waarom.

Straatpoëzie

Stichting Straatpoëzie Groningen streeft naar meer poëzie in de openbare ruimte van de gemeente Groningen. Als onafhankelijke stichting willen we onze projecten financieren door crowdfunding. Het streefbedrag voor deze actie is € 1.500. Tot nu toe ontvangen: € 220,00.

Wil je doneren. Kijk dan hier

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen